Slovenija
34 ogledov

Poplavljenih 18 šol in vrtcev

kostanjevica na krki Anže Petkovšek
Zaradi poplav evakuirali 31 oseb. Rdeči križ zbira donacije za prizadete.

Zbrane številke kažejo na razsežnost ujme, ki so konec tedna prizadele Slovenijo. Voda je poplavila več kot 850 stanovanjskih in 240 gospodarskih objektov ter 18 šol in vrtec.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so evakuirali 31 oseb.  V reševanju materialnih dobrin, črpanju vode in ostalih aktivnostih je sodelovalo več kot 3000 gasilcev, 150 pripadnikov Slovenske vojske, pripadniki civilne zaščite, občani in ostale službe.

Razmere se sicer že umirjajo, a številne hiše so še vedno pod vodo.

Železniške proge normalno prevozne

Po nekaj težavah v nedeljo z zamudami v železniškem prometu so te zdaj odpravljene. Kot so danes sporočili iz Slovenskih železnic, so vse proge v notranjem prometu normalno prevozne. V mednarodnem prometu pa so težave v Avstriji, kjer za zdaj namesto vlakov vozijo avtobusi na relaciji Špilje-Leibnitz oziroma Špilje-Gradec.

Pomoč že zbirajo

Pri Rdečem križu Slovenije so odprli račun za zbiranje prostovoljnih finančnih prispevkov za prizadete v poplavah. Za akcijo "Poplave 2014“ lahko denar nakažete na: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0310 0111 1122 296, sklic: 00 937061, BIC banke: SKNASI2X, koda namena: CHAR.

Pomagate pa lahko tudi s poslanim SMS-sporočilom POPLAVE, s čimer boste prispevali en evro, s ključno besedo POPLAVE5 pa pet evrov.  

Sodelavci območnih združenj Rdečega križa pa bodo na terenu pridobivali podatke o socialno ogroženih družinah in posameznikih, ki potrebujejo pomoč.

Zbirajo tudi pri Karitas

Tudi sodelavci Slovenske Karitas so danes na terenu in skupaj z gasilci ter civilno zaščito ugotavljajo potrebe prizadetih prebivalcev. Kot so sporočili, bodo tam, kjer je to najbolj potrebno, takoj pomagali s hrano. Za najhuje poplavljena območja so že namenili 40.000 evrov za prvo pomoč.

Še večja pomoč pa bo po njihovem potrebna v naslednjih dnevih in tednih, zato so danes začeli z dobrodelno akcijo. Donacije lahko darovalci posredujejo na tekoči račun SI56 0214 0001 5556 761 pri NLB, s sklicem SI00 201 in kodo CHAR. Za poplavljene lahko ljudje prispevajo pet evrov tudi z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.