Zdravje > Aktualno
58 ogledov

Popoldanski dremež prej škoduje kot koristi

vročina Saša Despot
Kardiologi ne priporočajo dolgega dremeža, saj škodi zdravju.

Saj veste, kratek odmor, med katerim se sprostimo, zapremo oči in zadremamo. Vse to že desetletja priporočajo zdravniki, pa tudi naši produktivnosti naj bi to zelo koristilo.

Pa kot kaže ni tako. Ameriški novinar, specializiran za prodročje znanosti, je to dokazal na osnovi lastne izkušnje, ki jo je zabeležil na video. Američan se v letu dni, kolikor je trajal eksperiment, ni prav dobro naspal. Pol ure nočnega spanca je namreč nadomestil z dnevnim dremežem.

Ne več kot pol ure

Njegov eksperiment podkrepljen s študijo, so predstavili še na nedavni konferenci ameriških l, vodja študije Tomohido Yamada pa je ob tem dejal, da štiridesetminutni dnevni dremež povečuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dve ter bolezni srca in ožilja.

Yamada, ki je s svojo ekipo proučeval še več kot tristo tisoč ljudi s celega sveta, je ugotovil, da bi se tveganje za nastanek sladkorne bolezni pri tistih, ki dremajo čez dan, lahko povišalo tudi za polovico:

moški, spanje, kavč, zofa | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Popoldanskega spanca se poslužujejo tako rekoč po vsem svetu, ob tem pa naraščajo tudi omenjene bolezni. Če bomo še naprej iskali povezavo med dremežem in presnovo, bomo mogoče prišli na koncu prišli do novih in uspešnejših metod zdravljenja," je dejal ameriški kardiolog.

Komentarjev 1
  • Vesoljec 11:22 25.junij 2016.

    Dokaz na podlagi izkušnje enega človeka? You must be kidding.