Magazin > VIP
77 ogledov

Popolno okrevanje malo verjetno

Schumacher VN Bahrajna Bahrajn Mercedes Manama tretji prosti trening ušesa uho EPA
Zdravniki se bojijo, da si nekdanji dirkaški šampion ne bo nikoli popolnoma opomogel po tragični nesreči.

Skoraj dva meseca po smučarski nesreči, v kateri je Michael Schumacher utrpel hude poškodbe glave, nevrologi dvomijo v njegovo okrevanje. Njegova menedžerka Sabine Kehm je pred dnevi zapisala, da je Schumacher še vedno v fazi zbujanja in da je to obdobje, ki lahko traja dolgo.

"No videti dobro," pa dogajanje komentira profesor nevrokirurgije z univerze v Oxfordu Tipu Aziz, ki sicer ni vključen v dirkačevo zdravljenje. "Dejstvo, da se še ni zbudil, nakazuje, da so bile poškodbe zelo hude in da popolno okrevanje ni verjetno.

Aziz poudarja, da paciente dajo v umetno komo, da pomagajo možganom pri celjenju in da uplahne oteklina. Zdravniki običajno poskusijo s prebujanjem vsakih nekaj dni. "Če ni pozitivnih znakov, je to zelo zaskrbljujoče." Prepričan je, da Schumacherjevi zdravniki delajo redne preglede možganske aktivnosti, čeprav je aktivnost včasih težko zaznati, če je pacient uspavan.

"Še vedno je prezgodaj"

Drugi strokovnjaki pa medtem pravijo, da je še prezgodaj za takšne diagnoze. "Do približno 90 odstotkov okrevanj pride med devetim in dvanajstim mesecem po nesreči, tako da je še zgodaj," pravi nevrokirurg Anthony Strong s King's Collega v Londonu. "Dlje kot je posameznik v komi, težje je ponavadi okrevanje."

Nevrokirurg Colin Shieff opozarja, da imajo zdaj zdravniki najbrž boljšo predstavo o tem, kakšno je stanje dela možganov, ki ni bil poškodovan. Deli, ki niso bili neposredno vključeni v nesrečo, bi lahko sedaj kazali določene znake, ki jih prej niso mogli zaznati.

Bo lahko komuniciral?

Shieff meni, da se bo Schumacher, v kolikor se bzudi iz kome, verjetno moral soočiti s številnimi težavami tudi zaradi dolžine trajanje tega stanja. Dvomi tudi v to, da bi Schumacher bil sposoben komunicirati s svojo okolico, v kolikor se zbudi. Shieff namreč poudarja, da so bili priča nepričakovanemu okrevanju pri tistih pacientih, ki so bili dolgo v komi, predvsem v primerih, ko je šlo za zastrupitve ali kapi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.