Popotnik
21966 ogledov

5 najlepših in malo manj poznanih slovenskih gradov

grad Socerb Profimedia
Potrebujete idejo za naslednji izlet? Pripravili smo spisek petih najlepših gradov v Sloveniji.

Gradovi prinašajo spomin na preteklost in burijo našo domišljijo. Prinašajo zgodbe o princesah in vitezih, skrivnih hodnikih in vojaških obleganjih. Na sprehodu skozi prostor in čas se bo našlo nekaj za vsakogar. Za ljubitelje obiskovanja gradov smo pripravili seznam petih slovenskih gradov, ki so javnosti malo manj poznani.

Grad Otočec pri nas Popotnik Takšne so cene 9 gradov, v katerih lahko prespite

Grad Rajhenburg

S šestdeset metrskega pomola nad sotočjem potoka Brestanica in reke Save okoliški prostor že stoletja nadzoruje grad Rajhenburg, ki ga uvrščamo med najpomembnejše spomenike srednjeveške grajske arhitekture v Sloveniji. Obiskovalci se lahko v njem seznanijo z zgodovino gradu in kraja Brestanica, prav tako so na voljo stalne in gostujoče razstave. Na grajskem dvorišču se poleti odvijajo festivali, dogodki in gledališke razstave; na gradu med drugim z dnevi čokolade, vina in likerjev ohranjajo trapistovsko dediščino. Vsi ljubitelji vin si lahko v grajski kleti, kjer se nahaja galerija vina, privoščijo kozarec lokalnega vina. Sladkosnedci pa na račun pridejo v čokoladnici, kjer izdelujejo domačo brestaniško čokolado.

Grad Socerb

Poznamo ga tudi pod imenom Strmec, nahaja pa se na kraškem robu v bližini Socerba. Vse od srednjega veka do druge svetovne vojne je imel grad izredno pomembno strateško lego, danes pa v restavraciji, ki je urejena v grajskem slogu, gosti gurmane. Tu organizirajo tudi poroke in protokolarne dejavnosti ter kulturne prireditve. Vsako nedeljo se lahko v bližini gradu obišče Sveto jamo, v kateri je po legendi dve leti prebival sveti Socerb, ko je prestopil v krščansko vero. Od tu se odpre lep pogled na Trst.

Grad Bistra

Ta grad je pravzaprav nekdanji kartuzijanski muzej iz leta 1255. Ustanovil ga je koroški vojvoda Bernard Spanheimski, leta 1782 pa ukinil cesar Jožef II. Zdaj se tu nahaja največji slovenski muzej – Tehniški muzej Slovenije, kjer si lahko ogledate stalne zbirke in začasne razstave, največ pozornosti pa pritegne zbirka Titovih avtomobilov. Lepo so predstavljeni tudi mlin, kovačija, furnirnica, žaga … Tu se prav tako pogosto organizirajo znanstveni festivali, delavnice in tematske nedelje.

Grad Snežnik

Romantični grad Snežnik stoji pod istoimensko goro Snežnik na Notranjskem. Je eden redkih gradov v Sloveniji, ki se ponaša z originalno opremo, ki nam pričara vzdušje izpred 150 let. Grad je prav tako eden najlepše ohranjenih v Sloveniji, kljub temu da nastanek gradu Snežnik sega v čas med 10. in 11. stoletjem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grad Snežnik (@gradsneznik)

Grad Strmol

Morda ne dovolj poznan, a vseeno čudovit grad Strmol spada med najstarejše gradove v Sloveniji. Stoji ob vznožju Dvorjanskega hriba, v bližini vasi Češnjevek, Grad in Dvorje pri Cerkljah na Gorenjskem. Ime je dobil po svojih prvih lastnikih, vitezih Strmolskih, in tako spada med redke gradove v Sloveniji, ki so ves čas ohranjali slovensko ime. Grad sedaj služi protokolarnim potrebam Republike Slovenije. Njegova maskota je krokodil, ki nas pozdravi že ob vhodu. Pred gradom je tudi prelep ribnik in kavarna Strmol. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grad Strmol (@gradstrmol)

Komentarjev 1
  • urban9 10:58 25.november 2023.

    Zelo lep prispevek o gradovih v Sloveniji, vendar je v Bistri samostan in ne grad, prav tako je napačno napisano,da je bil tam kartuzijanski muzej. Ni bil kartuzijanski muzej ampak kartuzijanski samostan. Eden izmed štirih kartuzijanskih samostanov v Sloveniji poleg ...prikaži več samostanov Pleterje, Jurklošter in Žička kartuzija.Potrebno je razlikovati kaj je grad, dvorec in samostan.

Sorodne novice