Popotnik
43136 ogledov

Bralka plačala parkirnino, a vseeno prejela kazen

Parkirnina, plačilo na parkomatu Saša Despot
Čeprav je možnost majhna, se to, kar se je zgodilo naši bralki, lahko zgodi vsakomur, ki se odpravlja v turistične kraje po Sloveniji. Kako ravnati v takem primeru?

Naša bralka je ob nedavnem izletu v Portorož doživela precej neprijetno presenečenje, ko se je s poležavanja in sproščanja na plaži vrnila k svojemu avtomobilu. Za brisalci je namreč imela zataknjen listič s parkirno kaznijo, češ da parkirnine ni poravnala. Začudena in ogorčena, saj je bila prepričana, da je parkirnino za dve uri ustrezno plačala preko aplikacije EasyPark, je začela poizvedovati, kje ga je polomila.

Potem ko je prišla domov in si vzela čas za analizo, pa je ugotovila, da ga pravzaprav sama sploh ni polomila ter da je vse storila, tako kot je treba. Kmalu ji je postalo jasno, da ga je polomil redar. "Je mar dislektik!?" se je spraševala, ko je videla, da je v kazni zapisana ena napačna številka njene registrske tablice.

Sodeč po sistemu, ki ga redarji uporabljajo, redar ni dislektik, pač pa je za napako kriva tehnologija. Iz Okolja Piran, ki je bilo na parkirni kazni navedeno kot upravitelj parkirišč, so nam namreč sporočili, da "njihovi nadzorniki odčitavajo registrske tablice vozil preko aplikacije našega zunanjega ponudnika (avtomatsko odčitavanje)"

Bralka je nemudoma, ko je opazila, za kakšno napako gre, urgirala in se obrnila na podporno službo. Tam so ji priznali, da je šlo za napako ter kazen tudi izbrisali. Zanimivo bi bilo videti, kaj bi se zgodilo, če bralka ne bi reagirala, ker bi se zavedala, da kazen tako ali tako ne bo napisana na njeno ime. Sama namreč zaradi napačno odčitane registrske tablice ne bi prejela kazni, bi jo pa lahko nekdo drug, v kolikor je navedena (napačno odčitana) registrska tablica v uporabi.

Ker je do napake kljub avtomatskemu odčitavanju prišlo, smo Okolje Piran povprašali, koliko takih napak v praksi zabeležijo. Očitno je naša bralka imela res veliko smolo, saj, kot trdijo v Okolju Piran, zelo redko pride do napačnega odčitavanja (kot primer so navedli črka O za število 0). "Ne beležimo večjih napak odčitavanja, na mesečni ravni jih je povprečno od 1 do 3, kar predstavlja manj kot 1 % vseh izdanih obvestil o prekršku," so še zaključili v Okolju Piran.

dezurni@stryia-media.si

Komentarjev 12
  • kapibara1 07:40 10.julij 2023.

    ...bi jo pa lahko nekdo drug, v kolikor je navedena (napačno odčitana) registrska tablica v uporabi.... / NIČ nebi drugi plačal, ker bi enostavno dokazal, da takrat tam NI BIL. !!

  • Vlado Kokol 06:25 10.julij 2023.

    Ni jasno, kaj bi se zgodilo, če ne bi prijavila napake ??!! Se pravi, da bi teoretično tudi jaz lahko dobil to globo, pol pa bi moral dokazovati, da nisem bil na Obali, ali kaj??? A redar tudi pofotka vozilo? Potem je jasno!

  • lojs 11:07 09.julij 2023.

    seveda radar ni kriv, pač pa nosposobni kvazi programerji, ki so nekaj naredili na pol ... takih primerov je še mnogo ... tisti, ki so naročili izdelek, so pokasirali mastne pare, spoznajo se na nič, potem pa še tisti, ki ...prikaži več sa naredili to skrpucalo ... ampak kot vedno je pri nas epilog isti : "nihče za nič ne odgovarja"