Popotnik
21189 ogledov

Včasih le tranzitna točka, danes turistični hit

Risnjak
1/4
Antun Cerovečki
Dolgo je bil le tranzitna postojanka na poti proti Obali in poznali smo ga le toliko, kolikor smo ga videli iz avtomobila na poti proti morju.

V zadnjih letih je postal Gorski Kotar s svojo raznoliko ponudbo pravi turistični hit, saj poleg izjemne kulinarike in čudovite narave ponuja tudi številna doživetja, ki jih ne smete zamuditi …

Prednost destinacije je tudi v tem, da omogoča svojim gostom popoln dopust in oddih v vseh letnih časih, celo pozimi, ko ponuja možnost alpskega smučanja, teka na smučeh, sankanja in drsanja.

Spoznjate reko Kupo

Ena najbolj znanih točk je zagotovo Nacionalni park Risnjak, ki je dom številnih gozdnih živali. Glavni del parka predstavlja masivna gora Risnjak, z vrhom na 1528 metrih nadmorske višine, v najnižjih predelih pa lahko občudujete rečno krasotico Kupo.

Risnjak | Avtor: Ivo Biočina Ivo Biočina

Izvir reke Kupe je ena mnogih nerešenih kraških ugank – gre za enega najmočnejših, najširših in najglobljih hrvaških rečnih izvirov: "321 metrov nad morjem vas bo s svojim videzom očarala oblikovana vodna gmota turkizno zeleno modrega jezera." Zgornji tok reke Kupe se zaradi bogastva flore in favne imenuje Začarana dolina metuljev.

Ljubitelji narave vsekakor ne smejo mimo Centra za obiskovalce velikih zveri v Stari Sušici, kjer lahko spoznate zanimiva dejstva o medvedih, volkovih in risih. Center je opremljen s sodobno tehnologijo, ki daje obiskovalcu edinstven vpogled v živlejnje velikih zveri, ki domujejo na tem območju. Poseben poudarek centra pa je na izobraževanju, predvsem otrok in mladine.

Tudi prava šola magije

Za otroke, ki obožujejo Harryja Potterja, Ministrstvo za magijo na Hrvaškem organizira pravo šolo čarovnije. Šola čarovnije Stara Sušica je kulturno-izobraževalni projekt Društva ljubiteljev Harryja Potterja "Ministrstvo za magijo Hrvaška" v sodelovanju z Mladinskim centrom Reka, katerega cilj je "izobraževanje" mladih čarovnic in čarovnikov. Šola je zasnovana kot dvodnevno ali štiridnevno druženje ljubiteljev Harryja Potterja in čarovnije, s serijo ustvarjalnih delavnic, spremenjenih v učne predmete.

Stara Sušica | Avtor: Zoran Jelača Zoran Jelača

Za razliko od Hogwartsa temelji učni načrt Šole čarovnije Stara Sušica na hrvaških mitih, legendah in folklori ter kulturni in naravni raznolikosti. Prav tako so domovi, v katere so razporejeni dijaki, zasnovani na slovanski mitologiji in nosijo imena Perun, Jarovit, Lada in Morana. Vsak učenec lahko prinese ali izgublja točke za svojo hišo, na koncu šole pa hišica z največ točkami prejme nagrado. 

Risnjak | Avtor: Zoran Jelača Zoran Jelača
Aktivne počitnice

Gorski kotar je idealen za vse, ki si žeijo aktivnih počitnic, pa naj bo to le sprehod v naravo, kolesarjenje ali jahanje. Na voljo pa so vam tudi rafting in kajaštvo, panoramski leti, fotolov in še in še. Pomembne kontakte za posamezne aktivnosti najdete TUKAJ.