Popotnik
3349 ogledov

Grčija: Ta otok poznajo zgolj domačini

Grčija, Anafi, otok Profimedia
Pravijo, da je podoben Santoriniju.

Priljubljene grške destinacije, kot sta Santorini in Mykonos, v svoj objem vsako leto privabljajo na tisoče turistov. Visoko povpraševanje po čarobnem oddihu je privedlo do bliskovitega dviga cen in preobremenitve destinacij. Le malokdo ve, da se nedaleč od slavnega Santorinija nahaja še dokaj nedotaknjeno območje, ki se ponaša s podobno arhitekturo in naravno lepoto. Gre za Kikladski otok Anafi, ki slovi po dejstvu, da nanj stopi le malo turisov. Nahaja se v neposredni bližini Santorinija in Iosa. 

Po podatkih Santorini Secrets gre za izredno majhen, tih, miren in nedvomno manj turističen otok. Obdajajo ga osameljene peščene plaže s kristalno modro vodo ter prikupno mestno jedro, bogato s tavernami in kavarnami. "Namesto prestiža svoje obiskovalce Anafi nagrajuje z naravno lepoto, spokojnostjo in gostoljubnostjo," pripoveduje Greek Reporter. Čeprav je dokaj podoben Santoriniju, ne pričakujte razkošnih hotelov z bazeni in prestižnih restavracij. Ponazarjal naj bi divjo stran grških otokov, kar je še eden od razlogov, zakaj ga obiskati. 

majorka Magazin Takole na tudi pri Slovencih zelo priljubljenem otoku lažejo turistom otok Achill prečudovito Popotnik Skrivnosten evropski otok, ki ga pozna le malokdo

Grčija, Anafi, otok | Avtor: Profimedia Profimedia

Popotniški blog Santorini Secrets trdi, da na otoku ni turistov. "Na voljo so osamele peščene plaže s kristalno modro vodo," sporoča. Glavno mesto otoka je Chora, kar v grščini pomeni mesto. Nekateri ga primerjajo celo s Santorinijem. "Pogled iz Chore je izredno podoben pogledu iz Kaldere na Santoriniju," dodaja Greek Reporter.

Njegovi obiskovalci so presenečeni nad čistočo ozkih ulic, sveže pobarvanih hišah in tiho atmosfero. Zadnjih nekaj let se je nekaj dopustnikov sicer že odpravilo na ta skriti biser v upanju, da se izognejo množičnemu turizmu. In res so se. Ena izmed teh dopustnic je bila tudi Laurine Garcia, uporabnica spletne platforme TikTok. Na začetku letošnjega leta je na svojem profilu objavila videoposnetek o svojem obisku otoka. Ta je prikazoval bele hiše, ki se razprostirajo po vrhu hriba ter plaže pokrite s peskom zlate barve. 

Grčija, Anafi, otok | Avtor: Profimedia Profimedia

The Sun domneva, da je otok Anafi za nekatere turiste nezanimiv, saj nima lastnega letališča. Kljub temu je ta raj na zemlji dosegljiv s trajektom iz Aten, ki med poletnimi meseci ponuja približno štiri odhode na teden. Omenjena pot traja do dvanajst ur. Anafi je dostopen tudi s trajektnimi storitvami bodisi iz Santorinija, Naksosa in Parosa, od koder se vam čas potovanja drastično zmanjša.

Na otoku se nahaja zgolj eno naselje, in to je glavno mesto Chora, ki se spogleduje z Mediteranom. Anafi premore enajst plaž, med drugim plažo Kleisidi, Roukounas, Agios Nikolaos ter Katsouni. Še neodkrita priljubljena destinacija ne ponuja zgolj odlične lokacije za oddih, pač pa je kot nalašč tudi za vse kulturne navdušence. Obiščete lahko samostan Kalamiotiss ter cerkev Agios Spyridon. 

Anafi pa ni edini grški biser, ki so ga v zadnjih letih primerjali s Santorinijem. Eden takšnih je tudi otok Folegandros.

Grčija, Folegandros, otok | Avtor: Profimedia Profimedia

 

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 16:38 02.september 2023.

    Če bi ta otok res poznali zgolj domačini, potem definitivno tudi tega prispevka ne bi bilo!