Popotnik
24190 ogledov

Grem lahko v IKEO ali na smučanje v Avstrijo?

Ikea
Preverili smo, v katerih primerih lahko odidete v Avstrijo, in kakšna dokazila morate predložiti.

Kot smo pisali, se je prejšnji teden režim na mejnih prehodih s Slovenijo spremenil. Iz Avstrije, Italije in Madžarske je v Slovenijo možno vstopiti na vseh cestnih in železniških povezavah. Še vedno bodo prišleki potrebovali negativni test na koronavirus, če se bodo hoteli izogniti napotitvi v karanteno. Temu pa se bodo lahko izognili vsi, ki so cepljeni proti covidu-19 ali ki so ga preboleli. Več v spodnjem prispevku.

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja novost Slovenija Velika sprememba na slovenski meji

To pa ne velja, da lahko mi na enak način prečkamo tudi mejo v smeri izven naše države. Za vse, ki komaj čakate na nakupe, izlete ali smučanje v Avstriji, žal nimamo dobrh novic.

Grem lahko v Avstrijo po nakupih, na smučanje?

"Za vstop v Avstrijo iz vseh držav, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav, torej tudi iz Slovenije, velja obveznost nastopa 10-dnevne karantene in obvezna predložitev negativnega hitrega antigenskega testa ali PCR testa, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Oseba lahko v Avstrijo vstopi tudi brez testa in ga naknadno opravi v Avstriji v 24 urah po vstopu," pojasnjujejo na spletni strani Veleposlaništva RS na Dunaju. 

Karantena se lahko predčasno zaključi ob predložitvi negativnega PCR ali hitrega antigenskega testa, ki je lahko opravljen 5. dan po nastopu karantene, pri čemer se vstopni dan ne šteje. Stroške testa mora poravnati oseba sama.

Za dodatna pojasnila smo zaprosili tudi konzulko na Dunaju Tanjo Okorn Virant, ki je potrdila, da tak prehod ni mogoč: "Ne, prihod v Avstrijo ni dovoljen, razen če ste izjema." Med izjeme pa smučanje ali nakupovanje ne sodita. Ob tem je pojasnila, da je potrebno ob morebitnem prihodu v karanteno navesti tudi naslov bivanja v Avstriji. "Naslov je potrebno navesti že v obrazec ob registraciji in če nimate naslova, zavrnejo vstop v državo," je pojasnila.

V Avstrijo torej ne smete na oddih, smučanje ali po nakupih, niti ob predložitvi negativnega testa. Saj to ni upravičen razlog za prehod meje. Obenem pa je ob prihodu v Avstrijo poleg negativnega testa obvezna tudi desetdnevna karantena.

"V kolikor je oseba ob vstopu v Avstrijo nastopila 10-dnevno karanteno, lahko iz Avstrije odpotuje pred zaključitvijo karantene, v kolikor je zagotovljeno, da bo pri tem tveganje širjenja okužbe zmanjšano v največji možni meri," še opisujejo na strani veleposlaništva. Za otroke, ki so mlajši od 10 let, veljajo enaki pogoji kot za starše, ki jih spremljajo, razen obveznosti predložitve negativnega testa na COVID-19, čeprav test na COVID-19 ni obvezen za otroke, ki so mlajši od 10 let. V kolikor karanteno zaključi starš, jo s tem zaključi tudi otrok.

Konzulka je opozorila tudi na jezik, v katerem je napisan negativni izvid testa na covid-19. "Avstrija priznava samo teste, ki so izdani v angleškem ali nemškem jeziku. Če je test zapisan v slovenščini, morate poleg testa izpolniti še poseben obrazec z osnovnimi podatki o osebi in testu," je pojasnila. Če bo nekdo pridobil izvid testa v slovenskem jeziku, mora torej tam zaprositi še za izpolnitev tega obrazca. 

Avstrija torej priznava izvide testov, ki so bili izdani v drugih državah, v kolikor so le-ti izdani v angleškem ali nemškem jeziku. Izvid testa mora vsebovati naslednje podatke: ime in priimek testirane osebe, rojstni datum, datum in uro odvzema brisa, izvid testa ter podpis in štampiljko s strani institucije, ki je opravila test, od 28.2. bodo priznali tudi QR kodo.

V kolikor izvid testa ni izdan v angleškem ali nemškem jeziku, pa je potrebno kot je pojasnila Tanja Okorn Virant, dodatno priložiti potrdilo na za to predpisanem avstrijskem obrazcu v nemškem ali angleškem jeziku:

Obrazec v nemškem jeziku
Obrazec v angleškem jeziku

V kolikor je test narejen v Avstriji, zgornje dokazilo ni potrebno in se upošteva potrdilo o opravljenem testu, ki pa mora vsebovati naslednje podatke: ime in priimek testirane osebe, datum rojstva, datum in čas odvzema brisa, rezultat testa in podpis osebe, ki je izvedla test ter štampiljke institucije ali QR kodo. 

Smučanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Kdo spada med izjeme?

Na spletni strani Veleposlaništva RS na Dunaju so naštete tudi izjeme, za katere velja vstop v Avstrijo brez omejitev. Se pravi brez obveznosti karantene in brez predložitve negativnega testa ter tudi brez registracije. 

To med drugim velja za naslednje izjeme:
- zagotavljanje tovorniškega in potniškega prometa. V primeru, da ciljna destinacija ni Avstrija je potrebno verodostojno izkazati, da bo zagotovljen izhod iz Avstrije
- oseba, ki je v tranzitu čez ozemlje Avstrije (brez postanka) mora zagotoviti izhod iz države.
- osebe v tranzitu (tranzit je dovoljen brez vmesnih postankov, razen iz nujnih razlogov), pri tem je potrebno je potrebno verodostojno izkazati, da bo zagotovljen izhod iz Avstrije oz. da bo oseba lahko vstopila v sosednjo državo.
- v primeru nepredvidljivih, neprestavljivih, in posebej upoštevajočih družinskih razlogov (še posebej težke bolezni, primeri smrti ali rojstev, oskrba podpore potrebnih oseb v nujnih primerih).

Oseba, ki vstopa zaradi izvedbe nujnih medicinskih posegov ali pregledov za vstop v Avstrijo negativnega testa ne potrebuje, je pa za osebo obvezna spletna registracija. Dodatno mora oseba za vstop iz omenjenega razloga predložiti posebej predpisan avstrijski obrazec v nemškem ali angleškem jeziku.

Vse razloge v primeru teh izjem je ob prehodu meje potrebno verodostojno dokazati.

Vstop v državo z negativnim testom

Med izjeme spadajo tudi delovni migranti, šolarji, redni družinski obiski, katerim je dovoljen vstop v Avstrijo z negativnim testom, ki ni starejši od 7 dni in obvezno registracijo.

Osebe, ki mejo prehajajo redno, vsaj enkrat mesečno, iz poslovnih ali osebnih razlogov za vstop v Avstrijo potrebujejo negativen test, ki ne sme biti starejši od 7 dni. Med te izjeme sodijo tudi: dnevni in tedenski delovni migranti, študentje in šolarji, redni družinski obiski.

Pred vstopom je obvezna tudi registracija, ki velja 7 dni. Ob vsaki spremembi podatkov, tudi ob morebitnem novem testu, je registracijo potrebno opraviti ponovno. V primeru, da oseba ne predloži negativnega testa, mora v roku 24 ur tega narediti v Avstriji.

Prekinitev karantene s testom

Vstop v Avstrijo pa je mogoča še za druge izjeme, te imajo možnost prekinitve karantene z negativnim testom naslednji dan po vstopu

Med te izjeme spadajo:
• humanitarni delavci,
• osebe ki vstopajo iz poklicnih/poslovnih razlogov (velja tudi za negovalke/ce),
• spremljevalno zdravstveno osebje,
• osebe, ki se udeležujejo nujnih upravnih ali sodnih obveznosti/postopkov,
• tujci s posebno legitimacijsko izkaznico. 

Za vstop je obvezen negativni test, ki ne sme biti starejši od 72 ur ter registracija. V primeru, da oseba ne predloži negativnega testa, je obvezen nastop 10-dnevne karantene, ki se jo lahko takoj po vstopu v Avstrijo prekine z negativnim PCR ali hitrim antigenskim testom. V kolikor oseba negativnega testa ne predloži, ga mora v roku 24 ur tega narediti v Avstriji.

Vse razloge v primeru teh izjem je ob prehodu meje potrebno verodostojno dokazati. V primeru poklicne ali poslovne poti so to potrdila avstrijskega delodajalca, dobavnica, potni nalog, vabilo na sestanek ali termin in podobno.

Grem lahko iz avstrijskega letališča na dopust?

Če bi denimo želeli odpotovati na Tenerife iz avstrijskega letališča, bi to lahko storili, je potrdila tudi konzulka Tanja Okorn Virant. To namreč spada med izjeme, saj je Avstrija v tem primeru za vas le tranzitna država.

"Tranzit čez ozemlje Avstrije je dovoljen brez vmesnih postankov, razen iz nujnih razlogov. Pri tem je potrebno verodostojno izkazati, da bo zagotovljen izhod iz Avstrije oz. da bo oseba lahko vstopila v sosednjo državo. Potnikom, ki čez ozemlje Avstrije tranzitirajo svetujemo, da imajo s seboj izpolnjen predpisan obrazec v nemškem ali angleškem jeziku. Elektronska registracija v tem primeru ni potrebna," opisujejo na veleposlaništvu. 

V kolikor slovenski državljan pristane na letališču v Avstriji in nadaljuje pot do Slovenije takoj po pristanku, karantena ni obvezna, saj se oseba nahaja v tranzitu v domovino. 

Kot tranzit se šteje tudi prevoz na ali iz letališča. Oseba, ki izvaja prevoz mora predložiti ustrezna dokazila, letalsko in boarding karto osebe, ki bo priletela na letališče oziroma odletela iz letališča in kopijo osebnega dokumenta te osebe.

Enako velja tudi za prevoz iz oziroma do železniških postaj oziroma za potovanje z vlakom.

Tenerifi | Avtor: Profimedia Profimedia

Obvezna registracija

Na ambasadi opozarjajo še, da je pred vstopom v Avstrijo obvezna registracija: "Namen registracije je boljši nadzor nad izvajanjem karantene in olajšanje sledenja okužbam. Obveznost registracije velja tako za tiste, ki v Avstrijo vstopajo iz epidemiološko ne-varnih držav kot tudi tiste, ki vstopajo iz epidemiološko varnih držav. Potrebno je registrirati tudi otroke."

Registrirati se je potrebno elektronsko, vendar ne prej kot 72 ur pred vstopom v Avstrijo. Po dokonani registraciji, oseba prejme potrditveni e-mail, ki ga predloži na mejnem prehodu in na podlagi katerega lahko mejni organi preko QR kode preverijo vnešene podatke. Negativni test, ki ga določene izjeme potrebujejo za vstop, je mogoče naložiti v sistem že ob registraciji. Podatki registracije se hranijo 28 dni po vstopu v Avstrijo zbrisani.

REGISTRACIJA PREKO SPLETNE STRANI (Pre-Travel-Clearance):

V nemškem jeziku: www.sozialministerium.at/PTC-Formular-de
V angleškem jeziku: www.sozialministerium.at/PTC-Form-en

V kolikor spletna registracija ni mogoča, je izpolnjeni obrazec možno predloži v fizični obliki: v nemškem ali angleškem jeziku.

V spodnjem prispevku pa lahko preberete, kako je s prehanjem meje z Italijo. 

Italija koronavirus Vo izolacija policija Prehajanje meje Popotnik Grem lahko v Italijo po nakupih, na oddih?

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.