Popotnik
694 ogledov

Kmalu vas bo ta razkošni vlak popeljal po puščavi

vlak dream of the deser YouTube/ArsenaleGroup
Razkošni vlak Dream of the Desert bo vozil od prestolnice Riad do mesta Quarayyat.

Orient Express bo kmalu dobil močnega konkurenta, saj je Savdska Arabija nedavno naznanila, da bodo uvedli svoj razkošni vlak. To bo prvi luksuzni vlak v Savdski Arabiji, pogodba pa bo državno železniško družbo Saudi Arabia Railways (SAR) stala približno 49 milijonov evrov.

Savdska Arabija je v "zgodovinskem trenutku" leta 2019 uradno odprla svoja vrata mednarodnim turistom, od takrat pa se na vse pretege trudi, da bi privabila čim več obiskovalcev. Zdaj pa se Savdska Arabija vključuje tudi v gibanje počasnega potovanja na luksuznih vlakih.

Luksuzno potovanje z vlakom

Novi vlak naj bi pričel obratovati konec leta 2025, poroča CNN. Tako imenovani Dream of the Desert bo ponujal potovanja z razkošnim vlakom od prestolnice Riad do mesta Quarayyat, ki se nahaja blizu severne meje z Jordanijo. Pot naj bi bila dolga 1300 kilometrov in se raztezala čez osupljive puščavske pokrajine Savdske Arabije vključno z mestom Hail.

Navdih so oblikovalci črpali iz savdskoarabskega sloga in tradicije. Po meri izdelani vlaki pa bodo imeli 40 luksuznih kupejev, ki so že v izdelavi. Rezervacija za to premožno potovanje pa bodo začeli sprejemati konec leta.

Po besedah izvršnega direktorja Arselana Paola Barlette bodo na voljo izleti z eno ali dvema nočitvama, sprejeli pa bodo lahko največ 82 potnikov. "Začetna faza proizvodnje vagonov Dream of the Desert se je pred kratkim začela v Italiji. Komaj čakamo na premiero našega prvega vlaka," je povedal.

Odločitev Savdske Arabije, da vstopi na trg razkošnih vlakov, je sicer posledica naraščajočega povpraševanja po hitrih vlakih in luksuznih potovanjih z vlakom po vsem svetu.

vlak dream of the desert | Avtor: YouTube/ArsenaleGroup YouTube/ArsenaleGroup
Navdih jemali iz obdobja La Dolce Vita

Upodobitev vlaka z 11 vagoni, ki jemlje navdih iz obdobja La Dolce Vita iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, so bile predstavljene leta 2021. Tako lahko vidimo neverjetno razkošno notranjost z 12 razkošnimi kupeji, 18 apartmaji, častnim apartmajem in celo restavracijo.

Novice o razkošnem vlaku prihajajo skoraj šest let po uvedbi hitre železnice Haramain v Savdski Arabiji, ki povezuje sveti mesti Meko in Medino z mednarodnim letališčem King Abdulaziz v Džedi leta 2018.

Pristojni pričakujejo, da se bo železniško omrežje, kjer potujejo vlaki s hitrostjo do 300 kilometrov na uro, sčasoma razširilo drugod. Obenem tudi nadgrajujejo že obstoječe linije na severozahodu države, kjer bodo v prihodnje tudi vozili hitri vlaki.

Januarja 2020 je savdskoarabski minister za naložbe Khalid al-Falih napovedal načrte za izgradnjo 8000 kilometrov železnice po vsej državi. Prav tako namerava Savdska Arabija v naslednjih 10 letih v turizem vložiti več kot 738 milijard evrov, s čimer želijo do leta 2030 privabiti 70 milijonov mednarodnih turistov letno.

Projekti, ki so že v teku, vključujejo popolnoma novo destinacijo luksuznega regenerativnega turizma ob obali Rdečega morja in futuristično mesto NEOM, ki se na novo gradi v puščavi severozahodne Savdske Arabije, še poroča CNN.

vlak dream of the desert | Avtor: YouTube/ArsenaleGroup YouTube/ArsenaleGroup
Izvršni direktor železniške družbe Bashar bin Khaled Al Malik je dejal, da verjame, da bo Dream of the Desert pomemben dodatek, saj bo tako obiskovalcem kot tudi prebivalcem nudil priložnost, da z luksuznim prevozom odkrijejo več regij znotraj države.

Dream of the Desert bo dovolj navdihujoč, da bo tekmoval z Orient Expressom – La Dolce Vita, ter z Venice Simplon-Orient-Expressom, ki vozi od Londona do Benetk.

dezurni@styria-media.si

Cavtat ga poznate? Popotnik Ta izjemno slikovit hrvaški kraj blesti na seznamu skritih destinacij
Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:56 23.marec 2024.

    Mi bi si želeli vlak iz Ljubljane do kranjske gore,in da pripelje v eni uri,ne pa tako kot so kitajci vprašali koliko časa vozi pri nas vlak iz enega konca do drugega,pa pravi eden 5ur in pol.U potem imate pa ...prikaži več kar veliko državo.To pri njih pomeni 2200km.

  • Toma 08:26 23.marec 2024.

    Bodo imeli TV zaslone namesto oken sicer bodo potniki paralizirani: Pesek! Pesek Pesek!…