Popotnik
1211 ogledov

Kodo za vstop v državo pogosto izdajo tik pred polnočjo

Voidokilia, Peloponnese, Grčija Profimedia
Preverili smo, kakšni so pogoji za vstop v eno izmed najbolj priljubljenih poletnih destinacij.

Na uredništvo se je obrnila bralka, ki v prihodnjih dneh načrtuje potovanje v Grčijo. Iz potovalne agencije je prejela e-mail s pogoji vstopa v državo, kljub tem informacijam je ob poplavi drugih spletnih strani še vedno imela dvom, ali ima potrebne dokumente za vstop v državo. Iz e-maila je razvidno, da se zahteva identifikacijo oziroma podatke in kontakt uradnega laboratorija oz. zdravstvene organizacije/organa, ki je opravil test PCR. Ko je pogledala na svoje evropsko covid potrdilo, saj je cepljena, je odkrila, da kontakta zdravstvene organizacije, kjer se je cepila, ni. Piše pa, da je izdajatelj potrdila NIJZ.

Za razjasnitev dvomov, ali ima sploh potrebne dokumente, smo preverili vstope pogoja v Grčijo.

Pogoji za vstop v Grčijo

Grška vlada se je z namenom zagotavljanja dodatne varnosti odločila, da morajo vsi potniki, ki potujejo v državo, najkasneje do 24 ur pred vstopom v njihovo državo, obvezno izpolniti obrazec.

V obrazec navedete, ali boste potovali z negativnim PCR testom, potrdilom o cepljenju oziroma potrdilom o prebolelosti. Po izpolnitvi obrazca bo vsakemu potniku posredovana potrditev o izpolnjenem obrazcu. QR koda se mora obvezno predložiti letališkemu osebju (v tiskani ali mobilni verziji) ob pristanku v Grčijo, posredovana pa bo na dan pred odhodom do polnoči. ''Velikokrat je to tik pred polnočjo,'' so opozorili v potovalni agenciji.

Brez omenjene QR kode vstop v državo ni mogoč. Izpolnitev spletne najave za vstop v Grčijo je zavezujoča za vse potnike.

Grčija priznava potrdilo o prebolelosti osebam, ki so v obdobju od 30 dni do 180 dni pred prihodom preboleli covid-19. Zahteva se potrdilo, samo pozitiven PCR test za dokazilo prebolelosti ni dovolj. Če imate veljavno potrdilo o prebolelosti, potem se za vstop v državo ne zahteva negativni test na koronavirus.

Negativni PCR test je lahko star največ 72 ur, hitri antigenski test pa 48 ur.

Osebam, ki so cepljene, je vstop v državo mogoč 14 dni po zadnjem prejetem odmerku.

Kot so pojasnili iz slovenskega predstavništva v Atenah, se lahko evropsko covid digitalno potrdilo natisne tudi v lekarnah, za največ dva evra. Dodajajo, da so EU digitalna potrdila so usklajena na evropski ravni in tako ''ni potrebno, da vsebujejo dodatne elemente.'' Tako je skrb bralke, da evropsko digitalno potrdilo ne vsebuje podatka, kje točno se je cepila, odveč. Vstop v državo je z njenim potrdilom, ki dokazuje polno cepljenost, omogočen.

Kaladi, Kythira, Grčija Svet Težava za Grke, bodo morali zapirati sredi turistične sezone?

Epidemiološke razmere v Grčiji

V zadnjih 24 urah so v državi po podatkih grškega ministrstva za zdravje ugotovili 1797 novih okužb. Pretekli teden je bila dnevno število okužb v 11- milijonski državi med 600 in 700. Iz podatkov je razvidno, da je več kot polovico novih okužb bilo zaznanih pri mlajših od 30 let, zaradi česar so se že pojavile domneve, da je porast novih okužb povezan z živahnim nočnim življenjem in širjenjem delta različice. Grčija je minuli teden odpravila policijsko uro, ki je veljala od 1.30 do 5. ure.

Po poročanju grških medijev naj bi vlada že razmišljala o ponovni uvedbi ukrepov za zajezitev okužb, kot sta nočna omejitev gibanja in prepoved potovanj, in okrepitvi kampanje za cepljenje, tudi z uvedbo mobilnih centrov za cepljenje. Omejevalni ukrepi, ki bi lahko bili uvedeni, naj bi sicer veljali za tiste, ki niso cepljeni proti covidu-19.

Digitalno covid potrdilo PROMO Popotnik Lahko lastniki digitalnega potrdila že prosto potujejo po državah EU?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Robert_Quintero 11:17 08.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦