Popotnik
7065 ogledov

Mejni prehod, na katerem ti zastane dih

Mejni prehod Instagram
Ob vstopu na območje mejnega prehoda mnogi ostanejo odprtih ust ...

Ob vožnji iz Podgorice (prestolnica Črne gore) do Sarajeva (prestolnica Bosne in Hercegovine) vas najhitrejša navigacijska pot po vsej verjetnosti pelje čez mejni prehod Hum-Šćepan polje. Vse lepo in prav, a ko zapeljete čez leseni most čez reko Taro – ta je dovolj širok le za en avtomobil – vam ni več do heca. Obenem upate, da nanj ne bo zapeljalo preveliko število avtomobilov, saj ob načetih lesenih deskah začnete dvomiti o njegovi nosilnosti, čeprav je sama konstrukcija mosta železna.

Poleg tega postane vse skupaj zelo neugodno, saj je prostora od kontejnerja, v katerem brez klime kljub 35 stopinjam Celzija sedijo policisti in cariniki, do mosta prostora le za tri do štiri avtomobile, nato pa ostali, ki ostanejo na mostu, blokirajo pot tistim, ki prihajajo z nasprotne strani, torej za tiste, ki vstopajo iz Bosne in Hercegovine v Črno goro. Hitro lahko pride do kaosa, za nameček zunaj ne stoji noben policist, ki bi promet usmeril ob morebitnem "zamašku". 

A dobrodošli v Bosni in Hercegovini. Zabava se na tem mostu šele prične, sledi namreč 20 kilometrov ceste proti Foči, na kateri že precej bolj težko požirate slino in z zaskrbljenimi očmi le upate, da ne boste spregledali kakšne luknje, ki vam lahko predre pnevmatiko ali pa povzroči še kakšno hujšo okvaro avtomobila. Na trenutke se vozite po že precej razritem makadamu, pogosto pa srečanje dveh avtomobilov ni mogoče, razen če se eden od njih pri tem varno ustavi in počaka drugega. Ko sem se sam vozil po omenjeni cesti, sem bil tistemu tam zgoraj hvaležen, da mi čez to cesto ni bilo treba iti v hudem nalivu, ko bi pred seboj le stežka opazil kakšno ogromno luknjo v cestišču. 

Ob šoku, ki ga človek doživi, ko se zapelje čez most in nadaljnjo cesto, ne čudi, da mnogi svoje izkušnje delijo na družbenih omrežjih. Tako se pojavljajo številni satirični zapisi, pa tudi precej bolj resni pozivi, da si takšne ceste, ki povezuje dve prestolnici v 21. stoletju leta 2023, v Bosni in Hercegovini – ta si je decembra lani priborila status kandidatke za članstvo v Evropski uniji – ne bi smeli dovoliti. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1