Popotnik
28949 ogledov

Neverjetno, Rožnik povsem neprepoznaven!

Rožnik
1/8
Anže Petkovšek
Namesto zasedenih miz in klopi ter pestrega dogajanja obiskovalce na vrhu pričaka to ...

Priljubljena izletniška točka številnih Ljubljančanov – hrib Rožnik, do katerega iz Tivolskega parka potekajo mnoge sprehajalne in rekreacijske poti, se je letos že drugih znašel pod drobnogledom javnosti. Prvič v začetku januarja, ko se je po uredbi Mestne občine Ljubljana v gozdu Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib začela obsežnejša sečnja, ki je med določenim delom javnosti sprožila val negodovanja. Inšpektorica za naravo in vode je sredi maja Mestni občini Ljubljana nato izdala odločbo, s katero je ustavila posek dreves v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, saj bi občina morala pred posekom pridobiti mnenje zavoda za varstvo narave.

Vrh je priljubljena izletniška točka Ljubljančanov že od prve polovice 19. stoletja. Nekoč je bilo na hribu zavetišče za gobavce, kasneje pa pribežališče mestnih prebivalcev pred epidemijami.

Drugič pa se je 394 metrov visok hrib, ki ga Ljubljančani obiskujejo že od prve polovice 19. stoletja, na medijski in javni agendi Rožnik znašel zaradi sage o menjavi lastnikov priljubljene Gostilne Rožnik. Ta na vrhu stoji od leta 1869 in je po mnenju mnogih ena glavnih znamenitosti slovenske prestolnice. V njej se je leta 1910 nastanil tudi najpomembnejši slovenski pisatelj Ivan Cankar in tam živel vse do smrti leta 1917. Danes je v stavbi nasproti gostilne na ogled Cankarjeva spominska soba. Gostilna je pod spomeniškim varstvom, nad njo pa "bdi" tudi kip Cankarja, ki ga je oblikoval kipar Frančišek Smerdu.

Rožnik | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Mnoge obiskovalce je v sredini junija zato izjemno presenetila novica, ki je priletela kot strela z jasnega, in sicer da gostilna Rožnik zapira svoja vrata. Šlo je za lažen preplah, saj gostilna ostaja odprta, v tem času pa so se zamenjali najemniki.

Ljubljana Slovenija Vrata zapira priljubljena gostilna: "Izsiljevanje je postalo nevzdržno"

Bivši najemnik Gostilne Rožnik je bila družba Tribuna naložbe, ki je prek podjetja Tribuna kapital v lasti Petra Zupanca. V poslovilnem sporočilu so na svojem facebook profilu zapisali, da se s 1. julijem poslavljajo, saj gostilna zapira vrata. Kot razlog za zaprtje niso navedli zgolj razmer na trgu, dražjih energentov, "nenormalnega dviga najemnine" in višjih cen delovne sile, temveč predvsem dejstvo, da je lastnica gostilne vztrajala pri enoletni najemni pogodbi. Prizadevali so si za desetletno pogodbo, saj je bilo po njihovih besedah treba v gostilno vložiti od 100.000 do 200.000 evrov. Brez stabilnosti in garancije pa to ni bilo možno, so takrat dejali.

Po objavi se je odzvala tudi lastnica Gostilne Rožnik Ivana Marija Obersne. Pojasnila je, da gre za zavajajoče informacije, saj da gostilne ne zapirajo, pač pa iščejo novega najemnika. Kot je zapisala, se je takratnemu najemniku 30. junija 2023 iztekla najemna pogodba: "Bil je zelo zainteresiran za podaljšanje, dogovor je bil sklenjen aprila, aneks k pogodbi o najemu je pripravljen za podpis. Ker si je najemnik zadnji hip premislil, bomo iskali novega najemnika. Gostilna Rožnik je v lasti naše družine že skoraj sto let in ves čas neprekinjeno deluje, z izjemo dopusta. Gostilne ne zapiramo, iščemo pa novega, zanesljivega in poštenega najemnika."

Šmarna gora preverili smo Popotnik Razrešili smo dolgoletno uganko ki zagotovo zanima marsikaterega Ljubljančana

Napovedi bivših najemnikov so se uresničile, saj so s seboj poleg glavnega kuharja Sebastijana Švarca, ki je za obiskovalce Rožnika več kot desetletje pripravljal vrhunski golaž, štruklje, mesne in vegi krožnike, potice in slavne flancate, odpeljali tudi mize in klopi. Za pohištvo je sicer lastnica zatrjevala, da so njena last in je popis opreme zabeležen tudi v najemni pogodbi. Prav tako je poudarila, da je gostilna solidno vzdrževana in ostaja v starem stilu, "ker taki stavbi to pristoji, in pazimo, da se spoštuje nasvete Zavoda za varstvo kulturne dediščine".

Prizori, ki presenečajo

Obiskovalca že ob prihodu na 394 metrov visokem Cankarjevem vrhu od konca junija pričakajo nepričakovani prizori. Namesto zasedenih miz in klopi ter pestrega dogajanja jih pričaka vrh v nekoliko spremenjeni podobi. Kot lahko vidimo, je po novem za obiskovalce na voljo tudi prenosno stranišče. Blizu kipa Ivana Cankarja pa si lahko izletniki odpočijejo na ležalnikih.

Rožnik | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Obiskovalce predvsem preseneča okrnjena gostinska ponudba, kot so je bili vajeni. To gre pripisati prenovi v notranjosti gostilne, ki se je je nova najemnica lotila, je poročal časopis Delo.

Sečnja lesa Slovenija Goloseki na Rožniku: Kaj se dogaja?

V začasnem kiosku je tako sedaj na voljo le določena hrana. Kmalu naj bi ponudbo razširili in bodo po besedah najemnice na voljo tudi ostale jedi, kot so jedi na žlico, potica, štruklji – torej taka ponudba, "kakršna ustreza tej gostilni".

Rožnik | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Številne Ljubljančane seveda najbolj zanima, ali bodo še vedno na voljo flancati. Nova najemnica jih je potolažila, da bodo flancati ostali na meniju, vendar v spremenjeni obliki. Vpeljali bodo tudi nekaj novosti, ki pa za zdaj še ostajajo skrivnost.

O novi najemnici gostilne Rožnik se sicer ne ve dosti, saj želi ostati anonimna. Predstavlja se kot predstavnica podjetja Davorin Marinč, s. p., iz Grosupljega, ki bo kmalu ustanovila svoje podjetje. Ima precej izkušenj v gostinstvu, med drugim je deset let delala v gostilni Rožnik pod vodstvom predprejšnjega najemnika. Gostilno na Rožniku je prevzela 2. julija, zagotavlja, da bo najpozneje prihodnji mesec prenova končana in bo gostilna začela obratovati. Sprva bo odprt točilni pult, kasneje pa bodo začeli ponujati tudi hrano. 

Rožnik | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Več fotografij o tem, kakšna je trenutna podoba Cankarjevega vrha, lahko najdete v galeriji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar Garancija
    Garancija 10:11 02.september 2023.

    Najbolj da zabetonirajo vse steze in pločnik okoli gostilne,pa parkomat za poležavanje.Vse kar je še dobrega zje be jo razni pogoltneži,ki jim je malo mar za tradicijo

  • jakec1575 09:54 02.september 2023.

    Problem velike vecine slovenskih gostincev je, da so ali pogoltni in sparajo s kvalitetnimi surovinami, da je dobicek vecji ali pa reciklirajo neoriginalne ideje, omejijo seje na svojo dejavnost in nimajo potenciala videti cez planke. Lahko bi imeli imitatorje moderne ...prikaži večrne gor, ki berejo te nase fante med mizami naglas. zivo glasbo iz obdobja itd. Sam to je treba placat. Lastnike lokalov zanima suv, jahta, plasticne zive lutke in cigumigu. Cez vse leto bi se lahko bralo gor. Dalo priloznost mladim

  • lojs 09:34 02.september 2023.

    dalj časa bo objekt zaprt, bolj bo propadal in več bo treba vložit, pa že sedaj je treba ogromno vložit ... potem bo pa še zaščiten, pa ne vem kaj ... tipično za slovenistan, samo da mamo, potem pa oderuške ...prikaži veče najemnine, pa nič vlagat ... za žabarje trafika zadostuje, res je

Sorodne novice