Popotnik
32767 ogledov

Noro, kakšna reklama za Slovenijo

obiskanost, Predjamski grad Žurnal24 main
Na spletni strani ameriške medijske hiše CNN so pred dobrim mesecem že objavili reportaži o človeški ribici in Vipavski dolini, sedaj pa se je spletni strani znašla še ena slovenska znamenitost.

"Predjamski grad je eden najbolj izjemnih gradov na svetu," je znamenitost Slovenije v reportaži, objavljeni na spletni strani CNN, opisal turistični novinar John Malathronas, ki je znamenitost obiskal leta 2020 v spremstvu turističnega vodnika Vojka Jurce.

CNN | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Reportaža je del serije člankov na spletni strani CNN z nadnaslovom Destinacija Slovenija; isti novinar pa je o Postojni in njenih čudesih že pisal decembra lani, in sicer o človeški ribici oziroma 'majhnih zmajih iz Slovenije'. Prav tako je o Sloveniji, natančneje o Vipavski dolini, prejšnji mesec pisala turistična novinarka Mary Novakovich. Pred petimi leti pa je CNN Slovenijo raziskoval kot domovino Melanie Trump.

V zapisu, kjer so nanizana zgodovinska dejstva, opis gradu ter jamskega sveta za njim, je avtor bralcem razkril tudi številne bolj ali manj znane podrobnosti o kompleksu, katerega zgodovina sega v 13. stoletje. V središču zgodbe je Erazem Predjamski, "lokalni Robin Hood", ki je svoj konec dočakal precej neugledno, na stranišču. 

Ne glede na veličino slovitega viteza, ki ga je izdal njegov služabnik, je to zgodba, ki je o njem daleč najbolj priljubljena. Kot ugotavlja Malathronas, se zgodba ni izmuznila niti ljubiteljem serije Igra prestolov. Kot piše v reportaži, so ti namreč takoj opazili, da je na podoben, nedostojanstven način končal lord Tywin Lannister; ustreljen je bil namreč s samostrelom, medtem ko je ždel na svojem prestolu v kopalnici.

Avtor serije knjižnih uspešnic Pesem ledu in ognja, katere prvi del je Igra prestolov, George R. R. Martin je pred dobrimi desetimi leti res obiskal Predjamski grad. Takrat je bil namreč ravno na evropski turneji. Svoje navdušenje je takrat izrazil v knjigi spominov na gradu, na svojem blogu pa menda zapisal: "Na poti domov smo se ustavili pri neverjetnem gradu, zgrajenem ob vhodu v velikansko jamo. Vsekakor bo treba po tem modelu zgraditi kakšen grad v Zahodnjem, saj je bil zelo zanimiv, še posebej ponoči."

Komentarjev 4
  • Avatar Dammliona
    Dammliona 00:09 22.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Pepe007 09:06 21.januar 2022.

    Pomislimo, kdaj bi danes za tako gradnjo dobil okoljevarstveno soglasje :)

  • alen04 07:58 21.januar 2022.

    Čudovito!!!