Popotnik
3291 ogledov

Poletna osvežilna atrakcija z naravnimi masažami

1/6
Jan Kocjan
"Bela krajina je prepoznana kot destinacija, v kateri se gostje počutijo sproščeno, varno, z veliko 'času primernih' zabavnih aktivnosti, kar sodobni turist dandanes išče."

Če ste letos že naveličani morja ali gora, lahko za svoj poletni dopust poskusite nekaj novega. Na skrajnem jugovzhodu Slovenije vas čaka dežela, ki je po svoji zgodovinski pomembnosti in naravni lepoti edinstvena. Črnomelj vam lahko služi kot odskočna deska za raziskovanje lepote Bele krajine.

Zakladnica kulture in narave

"Obiskovalcem predlagamo, da obisk začnejo v novi turistični pridobitvi, mestni Zakladnici, ki se nahaja tik ob črnomaljskem gradu," svetujejo na Turistično informativnem centru Črnomelj. "V njej so skozi stalno razstavo predstavljene replike pomembnih zgodovinskih predmetov, ki predstavljajo mestni zaklad in kulturno dediščino, naravo ter druge zanimivosti Črnomlja in Bele krajine."

Zakladnica | Avtor: Marija Prašin Marija Prašin
Kot pojasnjujejo na turističnem centru, je Zakladnica čedalje bolj popularna destinacija: "Zakladnica postaja priljubljena točka, ki je vključena v organizirana turistična vodenja, obiske skupin in obenem zelo primerna za individualne obiskovalce." Ogled razstave vam bo zagotovo služil kot odličen uvod v zgodovino, kulturo in dušo tega kraja.

Če zakladnica ne nasiti vašega zanimanja za zgodovino in kulturo, vam priporočajo ogled stalne razstave "Črnomelj na prepihu tisočletij" v Mestni muzejski zbirki Črnomelj. Na voljo imate tudi razstavo "Domovina je kultura" v Kulturnem domu Črnomelj (nekdanji Sokolski dom), ki "prikazuje kulturno in državniško dogajanje v Beli krajini leta 1944, ko je prostor postal prvo osvobojeno ozemlje v Sloveniji."

Tok Kolpe in tek za ugankami

Poleg kulturne dediščine se morda še zanimate za naravo in okolje Bele Krajine. Tudi tu imate več možnosti.

"Vsem obiskovalcem naše občine priporočamo obisk Krajinskega parka Lahinja," pravijo v turistični pisarni, "kjer ogled temelji na doživljajskem turizmu." Dodajajo, da "gre za enega najpomembnejših naravnih rezervatov v slovenskem merilu." Tudi ta naravni rezervat je prežet s kulturo in literaturo:

 | Avtor: Uroš Raztresen Uroš Raztresen
"V krajinskem parku Lahinja se družine lahko podajo na družinsko doživetje Otonova pustolovščina, s katerim oživljamo literarno dediščino kraja z ugankami velikana slovenske moderne, Belokranjca Otona Župančiča. Otroci na igriv in zabaven način spoznavajo literarno dediščino kraja z reševanjem Župančičevih ugank."

Glede Župančiča dodajajo, da lahko v mestu Vinica v Beli Krajini tudi obiščete njegovo spominsko hišo.

Na turističnem centru nadaljujejo: "Predlagamo obisk reke Kolpe, na kateri so najbolj priljubljene aktivnosti čolnarjenje, vožnja s kanuji, kajaki ali rafti." Za Belo Krajino je reka Kolpa "kot najdaljša slovenska riviera posebnost, poletna atrakcija, ki obiskovalce razvaja s prijetno temperaturo in naravnimi masažami v številnih jezovih na reki."

 

BLED Gorenjska Slovenska popevka na Bled vrača Blejske dneve

"Reka za veslače ni naporna, velja za lažjo in primerno tudi za začetnike," dodajajo. Poleg navadnega čolnarjenja je na voljo tudi tako imenovani Trip in the Bag, ki je "svojevrstna mešanica pravega izleta, lova na zaklad in sobe pobega." Tu se obiskovalci "podajo na dogodivščino v objemu čudovite Kolpe in na zanimiv način spoznavajo prelepo naravo najjužnejšega dela Slovenije, ki se nahaja v okviru krajinskega parka Kolpa."

 | Avtor: Jan Kocjan Jan Kocjan

Živi samo tu in nikjer drugje na svetu

"Za Belo krajino lahko rečemo, da je dežela na prepihu kultur," pravijo v turistični pisarni. Tu "sobivata peterica etničnih skupin in trojica religij."

Center črne človeške ribice | Avtor: Arhiv TIC Črnomelj Arhiv TIC Črnomelj
Bela Krajina hrani tudi posebnost, ki je ni mogoče najti nikjer drugje na svetu. Tu se nahaja črna človeška ribica. "Je endemit podzemnih voda belokranjskega kraškega ravnika, kar pomeni, da živi samo tu in nikjer drugje na svetu," pojasnjujejo. Če to unikatno živalsko vrsto želite opazovati v naravi, lahko to storite le pri izviru Jelševnik v občini Črnomelj, in sicer v informativnem centru črne človeške ribice.

"Z opazovanjem te redke živalske vrste želimo pri obiskovalcih vzbuditi zavedanje o varovanju kraškega sveta in življenjskega prostora črne človeške ribice," dodajajo v turistični pisarni.

Profimedia PROMO Uporabno Najbolj priljubljene počitniške destinacije tega poletja

Kje in kako jih lahko obiščete

Za obisk Črnomlja v mestu najdete nekatere javne parkirne površine brez parkirnine, "pri obisku mestnega jedra, kjer se nahaja največ registriranih objektov nepremične kulturne dediščine, je prva ura parkiranja brezplačna, za vsako nadaljnjo uro pa je potrebno plačati 1 evro," pravijo na turističnem centru. "Pri drugih kulturnih in naravnih znamenitostih, kot npr. krajinski park Lahinja, je urejeno parkirišče za obiskovalce, za katerega ni treba plačevati parkirnine," dodajajo.

Obisk je letos še zlasti ugoden, saj se boste predvidoma lahko izognili gneči. "Trenutne evidence v juliju kažejo na manjši obisk v primerjavi z lanskim, tako da gneče, s katero so se nekatere lokacije soočale lani, trenutno ne zaznavamo," pravijo na turističnem centru.

Turisti None Nasvet pred dopustom: Z napakami se ukvarjajte že na poti

Če želite tu ostati dalj časa, imate na voljo več možnosti: "V Črnomlju kot celotni Beli krajini lahko najdete različne oblike namestitev. Cene so različne in odvisne ali spite v sobi, imate celo počitniško hišo zase, v glampingu in podobno. Vsekakor so cene nočitev v primerjavi s centralnim delom države ter obmorskimi letovišči in spa centri v celoti zelo konkurenčne." 

"Bela krajina," zaključuje na turističnem centru, "je prepoznana kot destinacija, v kateri se gostje počutijo sproščeno, varno, z veliko 'času primernih' zabavnih aktivnosti, kar sodobni turist dandanes išče."

Komentarjev 4
  • Ursula_Gutierrez 11:43 03.avgust 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od Googla doma prejel 21.758 $ in 29.467 $ zadnje plače za 3 ure dela na dan...glej več informacij ............>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

  • Avatar Leon
    Leon 07:56 03.avgust 2022.

    V od leta 2015 je Bela krajina izgubila ogromno turistov in pridobila migrante.