Popotnik
1503 ogledov

Postojnsko jamo razveseljuje rekordno leto

Postojnska jama foto arhiv Zeleni Kras
Od leta 2010 so se prihodki povečali kar za trikrat, čisti poslovni izid pa kar za 14-krat.

Ena najbolj znanih in obiskanih naravnih znamenitosti pri nas, Postojnska jama, letos praznuje 200 let od odkritja svojih najlepših delov. Leto 2018 pa si ne bodo zapomnili le po okrogli obletnici, ampak tudi po rekordnem obisku in prihodkih.

"To je najboljše leto v zgodovini Postojnske jame"

Park Postojnska jama je na praznik 15. avgusta v le enem dnevu obiskalo 14.000 obiskovalcev, od tega jih je Postojnsko jamo obiskalo okoli 7.800, Predjamski grad pa 3.522. Od leta 2010 so se prihodki povečali kar za trikrat, čisti poslovni izid pa kar za štirinajstkrat. V letu 2018 le-ta znaša kar 8,3 milijonov evrov, EBITDA pa 11,5 milijonov evrov, so zapisali na spletni strani Slovenske turistične organizacije (STO).

Predjamski grad | Avtor: Ivan Majc Ivan Majc

Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora Postojnske jame, je leto 2018 označil za najboljše leto v zgodovini Postojnskih jam. Izjemno obiskanost in poslovno uspešnost Batagelj pripisuje predvsem učinkovitosti zaposlenih: "Skrbimo za stalno izobraževanje in napredek zaposlenih, njihovo učinkovitost pa nagrajujemo tako z mesečno stimulacijo kot tudi z regresom in božičnico, ki je statistično dokazano ena najvišjih v Sloveniji. Dodana vrednost na zaposlenega je tako visoka, kot da smo tehnološko podjetje. To pa zato, ker smo vse procese dela res prilagodili zahtevam gostov."

Postojnska jama Zanimivo Popotnik Kako dobro res poznate Postojnsko jamo?

Nova 200-letnica in milijonska investicija

V začetku prihodnjega leta v Postojnskih jamah pričakujejo 39-milijontega gosta, ki bo simbolično naznanil drugo 200-letnico – leta 1819 se je namreč zgodil prvi uradni turistični obisk, ko je Postojnsko jamo obiskal avstrijski prestolonaslednik Ferdinand.

V letu 2019 bodo v Park Postojnska jama investirali 8.000.000 evrov. Med drugim bodo po 45 letih v jami zapeljali novi jamski vlakci.

Postojnska jama | Avtor: foto arhiv Zeleni Kras foto arhiv Zeleni Kras

Komentarjev 1
  • Markal 16:48 26.december 2018.

    Dnevni rekord obiska Postojnske jame je 12.000 obiskovalcev. Še pred samostojno Slovenijo.

Sorodne novice