Popotnik
7259 ogledov

Res so se potrudili! To stran boste dodali med priljubljene

mestni utrip Saša Despot
Na enem mestu pregled in predlogi vseh pohodnih poti, ki jih lahko filtrirate po svojih željah …

Naša prestolnica velja za eno najbolj zelenih mest na svetu. Naravo najdemo že v osrčju mesta in tako ni presenetljivo, da je eden najbolj priljubljenih športov v prestolnici in širši okolici nasploh pohodništvo. Kot pojasnjujejo pri Turizmu Ljubljana, se mreža pohodnih poti začne že v mestnem središču – obiskovalci in meščani lahko občudujejo Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, Golovec, Rašico, zelo priljubljena je tudi razgledna "streha Ljubljane" Šmarna gora.

Obiskovalci se lahko podajo na skoraj 33 kilometrov dolg pohod Poti spominov in tovarištva, se bodisi sprehodijo ali pa se odločijo za enega od tekaških poligonov, ki vodijo na Cankarjev vrh na Rožniku, lahko izberejo eno od različnih poti na Šmarno goro.

Turizem Ljubljana

Čudoviti kilometri po ravnini in v breg

"Pot spominov in tovarištva poteka tam, kjer je v času druge svetovne vojne mesto obdajala vojaška zapora z bodečo žico," pojasnjujejo pri Turizmu Ljubljana in dodajajo, da je danes pot namenjena predvsem hoji in teku, na njej pa srečujemo tudi številne kolesarje.

Večinoma je široka in peščena, udobna za hojo, deloma pa vodi skozi naseljene dele mesta, kjer je mestoma asfaltirana: "Ponekod se tesno spaja z naravo, denimo na hribu Golovec ali pri Koseškem bajerju, a tudi sicer ima pretežno »zelen« značaj: ob njej je tako posajenih okoli 7400 dreves skoraj petdesetih vrst." Pot je razdeljena na več odsekov, natančen opis pa tudi aplikacijo za lažjo orientacijo najdete TUKAJ.

"Najbolj znani znamenitosti v bližini sta pokopališče Žale s kompleksom mrliških vežic, ki ga je uredil sloviti arhitekt Jože Plečnik, in Grad Fužine, v katerem je Muzej za arhitekturo in oblikovanje," še opisujejo.

Domačini dobro vedo, da je Rožnik eno najbolj priljubljenih ljubljanskih sprehajališč in tekaških »poligonov« v naravi: "Je del Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki je s svojo lego v srcu prestolnice svojstven primer simbioze med naravo in mestom."

Gozdnat hrib nad največjim ljubljanskim parkom Tivoli prepredajo makadamske ceste, poti in steze, ki večino ljudi pripeljejo na najbolj priljubljen cilj na njem: Cankarjev vrh oziroma Rožnik. V Turizmu Ljubljana pojasnjujejo, da je poimenovan po največjem slovenskem pisatelju Ivanu Cankarju, ki je tod živel med letoma 1910 in 1917.

STE VEDELI? Vzpon na Cankarjev vrh in spoznavanje življenja največjega slovenskega pisatelja je del edinstvenega doživetja Ljubljane Brko tura, ki jo je EasyJet Travel Magazine razglasil za najboljšo vodeno kolesarsko turo leta 2018!

Več nasvetov za izlet na Rožnik boste našli TUKAJ.

Kresovanje na Rožniku | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Kdor se želi v Ljubljani počutiti kot Ljubljančan, naj se vzpne na Šmarno goro! Ta najbolj priljubljen pohodni cilj na robu prestolnice je ob lepih dneh, zlasti ob koncih tedna, pravi družabni oder," opisujejo pri Turizmu Ljubljana.

Tudi zavoljo vrhunskega razgleda in odlične domače gostilne na vrhu. Na njem si, še posebej v jasnem vremenu, splača vzeti čas za uživanje v zavetju romarske cerkve in v razgledu na Ljubljano s Savo in okoliške hribe ter Alpe: »Pa tudi za malico ali kosilo iz gostilne Ledinek, kjer strežejo tradicionalne slovenske jedi. Pod cerkvijo so igrala za otroke in fitnes na prostem, preden sestopimo, pa lahko pozvonimo za srečo – malce pod vrhom je zvonček sv. Antona, "zvonček želja."«

Za nekoliko zahtevnejšo turo pa je kot nalašč izlet na Šmarno goro prek grebena malce višje Grmade (676 metrov), tako da imamo "v žepu" dva vrhova v kratkem času. Opis poti boste našli TUKAJ.

Naj se iskanje popolnega izleta začne!

Privlačne pohodne poti odlikujejo celotno regijo Osrednja Slovenija, ki povezuje 24 občin, skupaj z Ljubljano jih je 25. V Turizmu Ljubljana so za vse obiskovalce na njihovi spletni strani pripravili pregled in predloge vseh pohodnih poti. Še več, obiskovalci lahko vnaprej filtrirajo izbor poti glede na želje, ali si želijo družinska doživetja, gorske poti, poti na območju mesta, izberejo lahko različno težavnost, trajanje, dolžino in višinsko razliko: "Tudi največji  adrenalinski navdušenci zase zagotovo najdejo zahtevnejšo gorsko turo." 

Stran, ki jo boste pohodniki dali kar med priljubljene, najdete TUKAJ

Okoli 300 kilometrov urejenih kolesarskih poti

"Prav tako si lahko vnaprej načrtujete kolesarske poti, kolesarjenje je namreč ob pohodništvu ena izmed ključnih aktivnosti v Ljubljani in regiji Osrednja Slovenija. Ljubljana ponuja okoli 300 kilometrov urejenih kolesarskih poti," opisujejo pri Turizmu Ljubljana.

Med obiskovalci je priljubljeno tudi e-kolesarjenje, kjer izpostavljajo trase v občinah Medvode in Polhov Gradec, za naše bralce posebej priporočajo Obvodno kolesarsko pot po slikovitih nabrežjih Ljubljanice.  

Gorsko kolesarjenje | Avtor: Aleš Fevzer Aleš Fevzer

"Reka Ljubljanica daje Ljubljani nezgrešljiv pečat s svojimi zanimivimi mostovi in slikovitimi nabrežji v starem mestnem jedru. Ljubljanica je bila vse od rimskih časov do uveljavitve železnice v sredini 19. stoletja glavna pot za trgovino in preskrbo," opisujejo pri Turizmu Ljubljana.

Arhitekt Jože Plečnik je odločilno zaznamoval podobo mesta, ko je uredil rečne bregove v starem mestnem jedru Ljubljane, ob reki zasnoval sprehajalne poti z drevoredi, ustvaril ali obnovil je tudi vrsto mostov na reki in pritokih: "Nabrežja Ljubljanice so danes živahno družabno zbirališče s številnimi kavarnicami na prostem."

Ljubljanica | Avtor: Andrej Tarfila, STO Andrej Tarfila, STO

Kot opisujejo pri Turizmu Ljubljana, obvodna kolesarska pot prepleta urbano okolje z manj poznanimi predeli Ljubljane in naravo. Ves čas teče ob nabrežju reke Ljubljanice, ki daje mestu prav poseben čar.

Iz središča mesta zavijemo proti Petkovškovem nabrežju. Levemu bregu Ljubljanice sledimo vse do Novih Poljan, kjer reko prečkamo in kolesarjenje nadaljujemo po drugi strani reke. Na stičišču Most, Kodeljevega in Štepanjskega naselja se Ljubljanici pridruži njen drugi rokav, ki se od glavnega toka loči pri Gruberjevem prekopu.

Obvodna pot vodi naprej skozi naselje Fužine vse do renesančnega Fužinskega gradu, ki se nahaja na očarljivi in mirni lokaciji na obrobju mesta in kjer domuje Muzej za arhitekturo in oblikovanje.

V središče mesta se vrnemo ob drugem rokavu Ljubljanice. Mirno kolesarjenje po še neodkritih predelih mesta nas pripelje do Botaničnega vrta Ljubljana, ki deluje že od leta 1810, v njem pa raste več kot 4.500 različnih rastlinskih vrst. Obvodna pot nas nato skozi Prule pripelje nazaj do središča mesta.

Kolesarka pot je lahka, dolga 13 km in traja 2 uri. Več o kolesarski poti, vključno z zemljevidom, boste našli tukaj.

Komentarjev 1
  • radovednica 11:39 27.avgust 2022.

    Pa ne bomo, niti pod razno! Le zakaj bi? Kaj takšnega pa prikazuje? Umazano Ljubljanico in del centra, kar je edino, kar v sami Ljubljani lahko naključni turist vidi v Ljubljani. Če kdo o Ljubljani govori o lepem turistično zanimivem ...prikaži več mestu, ki to ni ampak "malo večja vas", potem res še nikjer, v nobenem res mestu ni bil in ne ve, kaj dejansko mesto je!!!