Popotnik
2510 ogledov

Ste na krilih letala opazili to ročico? Lahko vam reši življenje

letališče, letalo Profimedia
Obstaja grozljiv razlog, zakaj obstajajo.

Morda ste opazili, da se na vrhu letalskega krila nahaja rumena ročica z dvema luknjama. Na britanskem tabloidu The Sun pojasnjujejo, da se ta uporablja v primerih zasilnih pristankov, največkrat na vodi. Tako imenovane ročice se uporabljajo za pritrjevanje vrvi z namenom, da bi potnikom omogočile kar se da varen izstop iz potniške kabine. "V primeru zasilnega pristanka, recimo na vodi, bo kabinsko osebje zahtevalo, da se potnike evakuira skozi zasilne izhode nad krili," za britanski medij pojasnjuje pilot in Youtuber Joe. Če pride do zasilnega pristanka na vodi, obstaja verjetnost, da bo potniku, ko bo stopil na krilo letala, spodrsnilo in bo padel.

Joe je povedal, da se reševalne vrvi pritrdijo na okvir vrat ter rumeno ročico. "Obstaja še vrv, ki je povezana z drugo luknjo na ročici, ki vodi proti toboganu." Razlaga, da je ta majhen kovinski delček nahajujoč se na krilih letala nameščen zato, da se nanjo pritrdi reševalna vrv, kar potnikom omogoča varno stojišče na spolzki površini na samem vrhu krila.

letalo, krilo | Avtor: Profimedia Profimedia

Eden najbolj znanih zasilnih pristankov letala na vodi se imenuje Čudež na Hudsonu. Po tem neverjetnem podvigu so posneli tudi film, v katerem igra Tom Hanks, ki uprizarja ameriškega pilota Chelseya Sullenbergerja, ki je 15. januarja 2009 upravljal let US Airways 1549. Za letalo so bile usodne ptice, ki so trčile v oba motorja. Sullenberger je bil primoran pristati na reki Hudson, pri čemer je preživelo vseh 155 ljudi na krovu. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Zvono 05:26 09.oktober 2023.

    "grozljiv razlog"??? Pa ne, no! Avtor, naslednjič izbiraj primernejše besede, velja?