Popotnik
6542 ogledov

To je verjetno najbolj edinstven muzej pri nas

Ormož Profimedia
Na železniškem postajališču Osluševci med Ptujem in Veliko Nedeljo ustavijo le lokalni potniški vlaki, a že se iz tam hitro vozečega regionalnega ali InterCity vlaka zgolj za trenutek uzrete, boste hitro spoznali, da je tam nekaj, za kar se je vredno ustaviti.

Da je potovanje z vlakom eno najslabše izkoriščenih, a zanimivih oblik potovanja, se najbolj zavedajo v Društvu za ohranjane dediščine Prleški železničar. Da bi to spremenili, so se zaposleni na železnici leta 2014 povezali in stvari vzeli v svoje roke. Na nekdanjem postajališču Osluševci, ki je bilo ob modernizaciji proge Pragersko–Hodoš predvideno za rušitev, so uredili železniški muzej in učni center železniške zgodovine. Poimenovali so ga Na stanici, kjer ima društvo tudi sedežIdejni oče muzeja, ki si ga je mogoče ogledati po dogovoru, je Janko Korpar.

Trst pohvale Popotnik Ne boste verjeli: našo železniško progo tujci hvalijo

Najbolj so prepoznavni po muzejskem potniškem vagonu iz leta 1926, ki so ga v upravljanje prejeli od Slovenskih železnic, ga obnovili in tako rešili pred propadom. V skrbno obnovljenem vagonu so postavili na ogled zbirko številnih predmetov, dokumentov in gradiv, povezanih z železnico. Vagon je preurejen kot postaja v malem, kjer ne manjkajo potniška blagajna, čakalnica, prometni urad in skladišče. Predmete, ki so se jim zdeli zanimivi in niso bili več v uporabi, so zbirali na železniških postajah od Pragerska do Murske Sobote, ko so jih pred nekaj leti obnavljali.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tamara Kosi (@tamarakosi)

Prav tako pogled pritegne stara, a lično obnovljena nekdanja postajališčna stavba z znakovjem izpred vsaj 40 let. V času nekdanje skupne države so namreč do sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja tudi slovenske postaje in postajališča označevali tako z latinico kot tudi s cirilico.

 

Na stanici | Avtor: Društvo Prleški železničar Društvo Prleški železničar

Prvi vlaki so skozi Osluševce sicer začeli voziti že leta 1860. Železnica je v te kraje prinesla hitrejši gospodarski razvoj in razvoj turizma ter pustila za seboj neizbrisne sledi. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Naklonsky 11:08 31.julij 2023.

    Muzej realizma slovenskih železnic.

Sorodne novice