Popotnik
2675 ogledov

Tokrat v znamenju slovenskih izdelkov

teden restavracij Saša Despot
Rezervacije odprte od 2. oktobra, zasedenih že preko 100 tisoč mest.

Ta petek se bo začel letošnji jesenski Teden restavracij, ki bo potekal med 13. in 22. oktobrom. Sodelujoče restavracije in gostilne bodo svoje goste pozdravile s sloganom "Več okusa za manj ostankov", njihova rdeča nit pa bo pridelati čim manj zavržene hrane ter odpadkov v gostinstvu. Tokrat beležimo deseto obletnico, odkar je Teden restavracij postal vseslovenski tradicionalni dogodek. Na štirinajstdnevni pojedini sodelujejo kar 103 slovenske restavracije in gostilne, med njimi pa je tudi 28 restavracij, ki so bile pred kratkim okronane z Michelinovo zvezdico.

Rezervacije so odprte od 2. oktobra, prve številke pa so več kot impresivne, saj bo oktobrske termine obiskalo preko 100 tisoč kulinaričnih navdušencev. Prvič se Tednu restavracij pridružujejo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter slovenski rejci in pridelovalci mesa v okviru kampanje Vprašajte za meso "izbrana kakovost – Slovenija". Gostinci bodo lahko z oznako "Izbrana kakovost – Slovenija" označili ponudbo svojih jedi, pripravljenih iz visokokakovostnega slovenskega certificiranega govejega in perutninskega mesa.

teden restavracij | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na današnji novinarski konferenci so se nam pridružili Uroš Mencinger, soustanovitelj Tedna restavracij in kulinarični kritik, Ana Le Marechal Kolar, predstavnica direktorata za hrano in ribištvo, Janez Skube, direktor KZ Sevnica, Nina Bratovž iz JB restavracije ter Gašper Puhan iz Galerije okusov.

teden restavracij | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Rdeča nit bo slovensko meso

"Po podatkih NIJZ se kar 65 odstotkov odraslih med tednom prehranjuje v restavracijah," pojasnjuje predstavnica direktorata za hrano in ribištvo, Ana Le Marechal Kolar. S tega vidika je še toliko bolj pomembno, da gostje vedo, kaj je na njihovih krožnikih in prav to bo tudi omogočal letošnji Teden restavracij.

"Z letošnjim sloganom se dotikamo dveh zelo pomembnih področij Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. To je manj zavržene hrane v gostinstvu kot tudi pomena uporabe in poznavanja slovenskih lokalnih proizvodov," je na konferenci spregovorila predstavnica direktorata za hrano in ribištvo. Z omenjeno kampanjo sodelujoči želijo ponuditi tako gostincem kot tudi potrošnikom informacijo in možnost označevanja porekla glavnih sestavin v svojih jedeh. Rdeča nit dogodka je, da se spodbudi potrošnike, da začnejo spraševati o poreklu mesa in mesnih izdelkov, ki jih dobijo na krožnik. 

teden restavracij Ana Le Marechal Kolar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Radovednost gostov opaža tudi Nina Bratovž iz JB restavracije"Absolutno se trudimo, da so naše sestavine slovenske." Po njenih besedah nad pestrostjo domačih mesnin niso fascinirani zgolj Slovenci, pač pa tudi tujci. "Sami smo že več kot deset let člani Tedna restavracij. Vseskozi leta smo gostom zagotavljali kakovostne sestavine, ne glede na to, da so cene povsem prilagojene temu tednu."

Kakšne bodo cene?

Gurmanski dogodek vsako leto navdušuje z vrhunsko kulinariko za malo denarja. "Poudarek je na kakovosti," trdi Uroš Mencinger, soustanovitelj Tedna restavracij. "Cena je zagotovo pomembna, a brez kakovosti to nikoli ne bi postalo gibanje." Gostje, ki boste letos prišli na tako imenovano jesensko šolo okusov, boste za izkušnjo odšteli med 23 do 28 evrov. V menijih se bosta tokrat odražali vrhunska kakovost in iznajdljivost kuharskih mojstrov. 

teden restavracij Uroš Mencinger | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na Tednu restavracij bo sodelovalo 714 kmetijskih obratov. "Da meso dobi certifikat izbrane kakovosti, mora biti kontrolirano s strani neodvisnih inštitucij," pojasnjuje Janez Skube, direktor KZ Sevnica"To pomeni, da je žival rojena, vzrejena, zaklana in predelana v Sloveniji." Nadzor nad kmetijami je zelo podroben, kar se čuti tudi na brbončicah mesoljubcev.

teden restavracij Janko Skube | Avtor: Saša Despot Saša Despot

S čim si boste lahko postregli vegetarijanci in vegani?

Zdi se, da je letošnji Teden restavracij namenjen mesojedcem. Vegetarijanci, vegani in vsi, ki niste oboževalci mesnatega, se na tej točki verjetno sprašujete, s čim bo pogrnjena vaša miza. Lahko vam povemo, da ne boste ostali lačnih ust in praznih želodcev. "Vsak meni je skrbno pregledan in oblikovan," pojasnjuje Mencinger. "Za jesensko priložnost smo oblikovali od sedem veganskih in približno 17 vegetarijanskih menijev."

"Lansko leto je bilo takšnih menijev bistveno več. Ponujali smo tako mesne kot tudi ribje in brezmesne menije. Pokazalo se je, da je brezmesnega šlo v promet tako malo, da se je večina restavracij odločila, da letos teh menijev ne bodo ponujali v takšnih količinah kot lani," razlaga Mencinger.

"Tudi mi smo eni od tistih restavracij, ki tokrat ne bomo ponujali brezmesnega menija," pojasnjuje Nina Bratovž. "Vsakemu pa se bomo prilagodili – od brez glutena do brez laktoze."

teden restavracij Nina Bratovž | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:32 11.oktober 2023.

    Slovenci tako radi jamramo kako nam manjka denarja, tele rezervacije so dokaz da temu ni tako.