Šport
12 ogledov

Prvi polčas dovolj za visoko zmago proti Angoli

Gruzija Slovenija EuroBasket Celje Zlatorog Murić Lorbek Saša Despot
Drugi nasprotnik Slovencev na turnirju na Kitajskem je bila reprezentanca Angole. V prvem kolu so Slovenci klonili proti pomlajeni Rusiji, tokrat pa so bili premočni za afriške prvake (79:58).

Izbranci Jureta Zdovca so v drugem kolu turnirja za pokal Borislava Stankovića nadigrali Angolo. V zadnji četrtini so Afričani, ki bodo nasprotniki Slovenije tudi na bližnjem svetovnem prvenstvu v Španiji, uspeli ublažiti poraz, potem ko so v 30. minuti zaostajali že za 31 točk (61:30). Slovenci so v prvih treh četrtinah odlično igrali v obrambi, v prvem polčasu so bili zelo zbrani tudi v napadu. Za Angolce je to drugi poraz na turnirju, potem ko so v prvem kolu klonili proti Kitajcem (66:55).

Srečanje proti afriški reprezentanci je Slovenija začela odlično. Dosegla je prvih devet točk na srečanju, v peti minuti pa vodila že za 12 točk (14:2), ko je trojko zadel Zoran Dragić. Angolci so prvi koš iz igre dosegli šele ob koncu pete minute (14:4). Prednost je znašala tudi že 13 točk (17:4, 21:8), Angolci pa so se na deset točk zaostanka približali s trojko v zadnjih sekundah (21:11). Slovenci so odlično igrali v obrambi in nasprotnike silili k številnim napakam, Z. Dragić pa je bil razpoložen v napadu, v prvi četrtini je dosegel že osem točk.

Zdovčevi fantje so tudi v drugi četrtini igrali hitro in raznovrstno v napadu, s svojo drugo trojko je Angolce v vsaj približnem stiku s Slovenci obdržal Bráulio Morais (27:18). A po dveh uspešnih akcijah Uroša Slokarja in trojki Domna Lorbka se je razlika spet povzpela na 14 v 16. minuti (34:20). Serija se je nadaljevala in po trojki Eda Murića in polaganju Z. Dragića je bilo že plus 19 za Slovence (39:20) in angolski selektor je zahteval minuto odmora. Tudi to ni ustavilo naleta slovenske izbrane vrste, ki je ob koncu polčasa vodila že za ogromnih 27 točk (49:22). Gostitelji lanskega Eurobasketa so v prvih 20 minutah izgubili le dve žogi, v četrtek proti Rusom so jih v prvem polčasu zapravili trinajst.

Povprečna 3., slaba 4.četrtina

Na začetku drugega polčasa so tudi Angolci zaigrali bolje v obrambi, v napadu se je izkazal Joaquim Gomes in afriški prvaki so uspeli vzpostaviti ravnotežje na parketu. Prednost Slovencev se je ustalila okrog 25 točk, Zdovc pa je veliko menjal. Njegovi varovanci so začeli hitro izgubljati žoge, vendar pa so v 28. minuti še vedno vodili za 28 (57:29). Povedli so tudi že za 31 (61:30), nato pa je povsem ob koncu tretje četrtine izza črte 6,75 zadel Hermenegildo Santos (61:33).

Po štirih zaporednih točkah Gomesa so Angolci zmanjšali zaostanek na 25 točk (66:41). Košarkarji iz nekdanje portugalske kolonije so še naprej nižali razliko in ob nezbrani igri Slovenije v obrambi so v 38. minuti zaostajali za manj kot 20 točk (71:53), na koncu pa izgubili za 21 (79:58).

Zoki: "Poraz nam je dal misliti"

"Včeraj smo izgubili tekmo proti B reprezentanci Rusije, kar nam je dalo misliti, danes pa smo pokazali svoj pravi obraz in česa smo zmožni. Nikogar ne smemo podcenjevati, igrati moramo obrambo in upam, da bomo tudi jutri pokazali enako. Danes smo bili vsi motivirani, pripravljeni na nasprotnika, prikazali dobro obrambo, tekli v napad in odprli igro, kot si samo želimo," je po tekmi povedal Zoran Dragić, skupaj z Edom Murićem prvi strelec tekme z 19 točkami.

Dva aduta še prideta

Slovenska reprezentanca na Kitajskem šteje 14 članov - manjkata Goran Dragić in Erazem Lorbek. Stankovićev pokal je drugo sito, po katerem bo selektor Zdovc s seznama prečrtal še dve imeni. Po turnirju Adecco je že odslovil Tomaža Bolčino. Zvezdnika Phoenixa in Barcelone se bosta ostalim reprezentantom pridružila po koncu turnirja na Kitajskem.

Stankovićev pokal, (2. kolo):

Slovenija : Angola 79:58 (21:11, 28:11, 12:11, 18:25)
Z. Dragić in E. Murić po 19; Gomes 15.

Rusija : Kitajska 60:62 (17:17, 15:16, 13:15, 15:14)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.