Vizita za živali > Novice
84 ogledov

Populacija upadla za 90 odstotkov

Sivi žako, Psittacus erithacus Profimedias
Te karizmatične ptice, ki so mnogim znane kot zabavne in ljubeče hišne živali, v naravi izumirajo.

“Lanska posodobitev Rdečega seznama organizacije IUCN (Svetovne zveze za varstvo narave) prinaša zaskrbljujoče opozorilo o stiski nekaterih najbolj priljubljenih vrst ptic, »hišnih ljubljenčkov« ki sta jih lov in preprodaja pripeljala do skorajšnjega izumrtja v naravi,” opozarjajo v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije DOPPS.

Med njimi je tudi papiga, ki je kot hišna žival priljubljena tudi med Slovenci – Sivi žako. “Verjetno največja ikona in ena najbolj prepoznavnih ptic na svetu je na letošnjem seznamu zdrsnila iz kategorije ranljiva v kategorijo ogrožena,” so pojasnili.

“Papiga je tako pogost prizor v trgovinah s hišnimi ljubljenčki, da bo marsikdo presenečen, ko bo izvedel, da vrsti v naravi grozi izumrtje. V nekaterih Afriških državah, kjer vrsta domuje, je njena populacija upadla za 90, ponekod celo za 99 odstotkov,” so zaskrbljeni v društvu.

Šest v kategorijo kritično ogroženih

Razmere pa so po njihovih besedah še bolj zaskrbljujoče v Aziji, kjer je kar 19 vrst ptic povzpelo v višjo kategorijo ogroženosti, šest izmed njih pa v kategorijo kritično ogrožena, kar je zadnja kategorija pred izumrtjem. “Vse te vrste so endemične za Indonezijo, kjer ima velik vpliv uničevanje tropskega gozdu, vendar je glavni povod v izumiranje teh vrst lokalno trgovanje ulovljenih ptic,” dodajajo.

Gre za ptice: Garrulax rufifrons, Gracupica jalla, Acridotheres melanopterus,  Acridotheres tricolor, Acridotheres tertius in Gracula robusta. Vsem tem vrstam grozi izumrtje še v času našega življenja.

Acridotheres melanopterus | Avtor: Profimedias Profimedias

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.