Slovenija
69 ogledov

Izvora sploh ni treba označiti

Slovenija 13.04.14, Fructal, jabolcni sok, sok, jabolcni sok Slovenskega porekla Anže Petkovšek
Deklaracije. Velikost črk po desetletjih zahtev končno predpisana konec leta.

Zakon ne zahteva, da se na embalaži predpakiranega izdelka navede izvor izdelka, pojasnjuje Marjana Peterman z Zveze potrošnikov Slovenije. Izvor je treba označiti le, če bi lahko druge navedbe na embalaži potrošnika zavedle glede izvora, česar za ime Fructal po njenem mnenju ne bi mogli trditi.

Včeraj smo poročali, da litrski Fructalov jabolčni sok Superior izdelujejo v Sloveniji, dvolitrskega pa v Srbiji, kar je na embalaži označeno z le eno majhno črko. Petermanova meni, da lahko potrošniki iz te oznake, ki je zakonodaja ne zahteva, prepoznajo državo izvora in se odločijo za nakup ali ne. Opozarja tudi, da vsako mednarodno podjetje, ki ima proizvodne obrate v različnih državah, racionalizira proizvodnjo "ne glede na to, ali gre za blagovno znamko Nutella, Actimel ali Fructal".

Velikost črk za oznake na embalaži še ni predpisana, bo pa po desetletjih zahtev po večjih črkah zakonodaja o velikosti črk ter načinu in kontrastu tiska za obvezne oznake začela veljati 16. decembra. 

Komentarjev 13
  • BorutK 14:47 28.marec 2014.

    Aja, slovenski izdelek, sladkor za sok je pa od kod!? Puf, pa ni več slovenski izdelek nič kar je sok.

  • 4krogci 13:53 28.marec 2014.

    no ti kr verjemi kako je tam oh in sploh kvalitetno - sem bil istega mnenja dokler nisem spregledal ;) In ne govorim v primerjavi z mercatorjem,šparom,tušem ker je vse isti podn od podna.

  • rogixl 11:54 28.marec 2014.

    Kdo pa garantira, da so vsi SLO izdelki tako super. Zaupati je pač treba blagovni znamki, če ji ne pač zamenjaj proizvajalca. Ne vem v čem je problem.