Slovenija
64 ogledov

Poročilo je "pravljica za lahko noč"

 Karel Viktor Erjavec Saša Despot
Pojasnilo zunanjega ministra Karla Erjavca v zvezi z udeležbo Omana na odprtju konzulata v Melbournu ni zadovoljilo opozicijskih poslancev.

Zunanji minister Karl Erjavec je povedal, da je izredni nadzor končan, opravil pa je tudi pogovor z veleposlanikom v Avstraliji Milanom Balažicem, ki se je današnje seje odbora za zunanjo politiko udeležil. Na zagovor sta bila klicana zaradi sporne udeležbe obsojenega pedofila Nicholasa Omana na odprtju konzulata v Melbournu 7. marca.

Erjavec je dejal, da je Omanovo ime sprva bilo na seznamu povabljenih, a ga je veleposlanik kasneje odstranil in mu tako vabilo ni bilo poslano. Nadzor je še pokazal, da je bila prireditev javna, prijavljena policiji in tako nikomur ni bilo mogoče preprečiti udeležbe. Kasneje je veleposlanik vse povabil na pogostitev in prišel je tudi Oman, je poročilo povzel minister.

Pri mizi je samo čakal

Erjavec in Balažic sta pojasnila tudi sporno fotografijo, na kateri veleposlanik sedi za isto mizo kot Oman. To naj bi se zgodilo, ker je veleposlanik pri tisti mizi samo čakal na svoj govor na pogostitvi. Balažic je pojasnil, da na pogostitvi po prireditvi mize niso bile postavljene v skladu s protokolom.

Veleposlanik je še pojasnil, da Omana ni poznal osebno in da je prišel na veleposlaništvo po potni list zase, za hčer Patricio in sina Aleksandra. 

Kritična opozicija

Poslanci iz vrst opozicije so bili do poročila kritični. Sonja Ramšak (SDS) ga je označila za "pravljico za lahko noč", Danijel Krivec (SDS) pa je menil, da poročilo temelji na domnevah. Erjavec je dejal, da ga motijo dvomi o izjavah, ki so jih dale priče, Slovenci v Avstraliji.

Zunanji minister je sicer še povedal, da je po zapletu z odprtjem konzulata v Melbournu opozoril vsa diplomatsko-konzularna predstavništva, naj pazijo pri seznamih povabljenih na prireditve.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 17:49 16.april 2014.

    Ja zakaj ga pa SS-ovci več nimate radi , pa tko vas je dobro založil z kontrabakteriološkoplinskim orožjem , gas maskam iz II. svet. vojne ! Pa on je ja eden od zaslužnih osamosvojiteljev , no res da je ogromno ...prikaži več kasiral za tiste smeti , no pa saj ste kasirali še več tudi vi !

  • ac-dc 17:09 16.april 2014.

    Nič novega. Pravljice iz parlamenta so že vsakdanjik. Vemo, da so vse le zgodbe brez realne podlage. Samo pravljičarji so brez veze .

  • dragec 12:49 16.april 2014.

    Za opozicijo je to pravljica za dobro jutro