Slovenija
266 ogledov

Porodnišnica noče plačati odškodnine

Carski rez Profimedias
Konec marca je bila zaradi zapleta pri porodu dosojena rekordna odškodnina skoraj milijon evrov.

Po devetih letih sodnih postopkov je družina iz Nove Gorice konec marca dočakala pravnomočno sodbo in več kot 900 tisoč evrov odškodnine, ki bi morala biti skladno s sodbo izplačana v 15 dneh. A še danes, po dveh mesecih, ni. 

"Odškodnine še nismo plačali. Vložena je bila revizija na Vrhovno sodišče," nam je odgovoril direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo. 

Lucija Šikovec Ušaj | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos

Že vložili predlog za izvršbo

"Revizija je izredno pravno sredstvo, ki ne vpliva na pravnomočnost sodbe, vsaj dokler ji ni ugodeno," pa pravi odvetnica družine Lucija Šikovec Ušaj. 

"Revizije še nismo prejeli, tako da dejansko ne vem ali so jo res vložili, očitno pa nimajo finančnih problemov, saj so stroški revizijskega postopka s sodno takso izjemno visoki, prav tako pa seveda tudi plačilo kar dveh odvetniških pisarn," pravi odvetnica in dodaja, da so že vložili predlog za izvršbo. "Ker dolžnik ni poravnal terjatve, smo vložili predlog za izvršbo in tudi že prejeli sklep. Kot je napovedala porodnišnica, pričakujem, da bodo vložili predlog za odložitev izvršbe, kako bo odreagiralo sodišče, pa seveda žal ne vem," še dodaja Lucija Šikovec Ušaj. Sodna taksa za 900 tisoč evrov vreden tožbeni zahtevek sicer znaša manj kot tri tisoč evrov. 

Zavarovalnica bo plačala le majhen delček 

Plačilo odškodnine bo zagotovo ohromilo delovanje Bolnišnice Postojna, saj je dosojeni znesek kar tretjina letnih stroškov, ki jih imajo z izplačilom plač. Z drugimi besedami, vsi zaposleni bi morali za plačilo odškodnine dati štiri mesečne bruto bruto plače. 

"Za vsako bolnišnico v Sloveniji bi tak znesek predstavljal veliko finančno obremenitev," pravi direktor Merlo. Toliko bolj ker je bila bolnišnica zavarovana za zelo nizek znesek. "V času neljubega dogodka je bila bolnišnica zavarovana za 51.200 evrov, kar je bilo v tistem času nad priporočilom Ministrstva in Zdravniške zbornice Slovenije," pojasnjuje Merlo. 

Sodba dvanajst let po porodu

Odškodnina, ki z obrestmi znaša okrog 900 tisoč evrov, je bila pravnomočno dosojena 12 let po porodu in po devetih letih sojenja, zamenjali so se štirje sodniki. Sodišče je odločilo, da je podana odškodninska odgovornost postojnske porodnišnice zaradi kršitve pojasnilne dolžnosti zdravnika, ne pa zaradi zdravniške napake, saj je pri spornem porodu prišlo le do zapleta. 

Porodničar se je za carski rez odločil šele, ko je materi počila maternica, čeprav je že prvič imela carski rez in ji je njen ginekolog napisal napotnico za carski rez. Staršema je porodničar v porodnišnici še grozil, da bosta morala sama plačati carski rez, če bosta vztrajala pri njem. Zaradi zavlačevanja je otrok doživel hudo dihalno stisko in dobil možganske poškodbe. Je na invalidskem vozičku, ne more sam jesti ne sedeti, ima hudo epilepsijo, njegovo komuniciranje pa je omejeno na da in ne, je ob pravnomočni sodbi poročalo Delo. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Konec marca je bila zaradi zapleta pri porodu dosojena rekordna odškodnina skoraj milijon evrov.

 

 

Po devetih letih sodnih postopkov je družina in Nove Gorice konec marca dočakala pravnomočno sodbo in več kot 900 tisoč evrov odškodnine, ki bi morala biti skladno s sodbo izplačana v 15 dneh. A še danes ni.

 

 

»Odškodnine še nismo plačali. Vložena je bila revizija na Vrhovno sodišče,« nam je odgovoril direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo.

 

»Revizija je izredno pravno sredstvo, ki ne vpliva na pravnomočnost sodbe, vsaj dokler ji ni ugodeno,« pa pravi odvetnica družine Lucija Šikovec Ušaj.

 

»Revizije še nismo prejeli, tako da dejansko ne vem ali so jo res vložili , očitno pa nimajo finančnih problemov, saj so stroški revizijskega postopka s sodno takso izjemno visoki, prav tako pa seveda tudi plačilo kar dveh odvetniških pisarn,« pravi odvetnica in dodaja, da so že vložili predlog za izvršbo.

 

»Ker dolžnik ni poravnal terjatve, smo vložili predlog za izvršbo in tudi že prejeli sklep. Kot je napovedala porodnišnica, pričakujem, da bodo vložili predlog za odložitev izvršbe, kako bo odreagiralo sodišče, pa seveda žal ne vem,« še dodaja Lucija Šikovec Ušaj.

 

 

 

Zavarovalnica bo plačala le majhen delček

 

Plačilo odškodnine bo zagotovo ohromilo delovanje Bolnišnice Postojna, saj je dosojeni znesek kar tretjina letnih stroškov za plače. Z drugimi besedami, vsi zaposleni bi morali za plačilo odškodnine dati štiri mesečne bruto bruto plače.

 

»Za vsako bolnišnico v Sloveniji bi tak znesek predstavljal veliko finančno obremenitev,« pravi direktor Merlo. Toliko bolj ker je bila bolnišnica zavarovana za zelo nizek znesek. »V času neljubega dogodka je bila bolnišnica zavarovana za 51.200 evrov, kar je bilo v tistem času nad priporočilom Ministrstva in Zdravniške zbornice Slovenije,« pojasnjuje Merlo.

 

 

 

Odškodnina, ki z obrestmi znaša okrog 900 tisoč evrov, je bila pravnomočno dosojena 12 let po porodu in po devetih letih sojenja, zamenjali so se štirje sodniki.

 

Sodišče je odločilo, da je podana odškodninska odgovornost postojnske porodnišnice zaradi kršitve pojasnilne dolžnosti zdravnika, ne pa zaradi zdravniške napake, saj je pri spornem porodu prišlo le do zapleta.

 

Porodničar se je za carski rez odločil šele, ko je materi počila maternica, čeprav je že prvič imela carski rez in ji je njen ginekolog napisal napotnico za carski rez. Staršema je porodničar v porodnišnici še grozil, da bosta morala sama plačati carski rez, če bosta vztrajala pri njem. Zaradi zavlačevanja je otrok doživel hudo dihalno stisko in dobil možganske poškodbe. Je na invalidskem vozičku, ne more sam jesti ne sedeti, ima hudo epilepsijo, njegovo komuniciranje pa je omejeno na da in ne, je ob pravnomočni sodbi poročalo Delo.  

Komentarjev 10
  • Janez_53 14:36 24.maj 2017.

    Če odgovorne osebe, torej direktorja TAKOJ ne nažene iz dobro plačanega položaja, mora odstopiti ministrica za zdravje! Ampak ona je očitno ministrica za ZDRAVSTVO, ne ministrica za ZDRAVJE! Rubežniki bi že morali pričeti opravljati svoje delo!

  • mph 11:21 24.maj 2017.

    Zakaj pa bi to prizadelo ZAPOSLENE? Te barabe, ki so toliko časa vlekle zadevo po sodišču, ko je bila OČITNA krivda bolnišnice jim total vse zaplenit, direktorju, pravniku, .... zaradi oškovanja družbene lastnine. Direktor pa spada v vsakem primeru v ...prikaži več zapor, ker je on objektivno odgovoren za vsa ta podaljševanja. Eno je napaka, to, kar se je zgodilo pa je KRIMINAL, ne napaka.

  • jakec1575 09:49 24.maj 2017.

    Še pod pravnomocno sodbo nihce v slovenskem zdravstvu ni kriv. In vi temu recete država. V istem trenutku bi ministrica morala odstaviti direktorja brez odpravnine, ker povzroca skodo in dodatne stroske, torej krivdno. Obresti namrec tecejo in niso majhne. vloziti ...prikaži več tozbo zoper direktorja, vzeti licenco nekomu, ki je nevaren, torej porodnicarju, bi morala zbornica nemudoma. Zakaj niso bili zavaqrovani za visji znesek? ker je moralo iti za dodatke in place? Sestre sigurno ne dobijo dodatka. v to sem preprican.