Slovenija
234 ogledov

Poroka da, posvojitev ne

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Čeprav se nov zakon o partnerski skupnosti ne dotika možnosti posvojitev in oploditev z biomedicinsko pomočjo, nekateri menijo, da bo prav ta zakon istospolnim parom omogočil, da do te pravice pridejo hitreje.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je glede novega predloga zakona o partnerski skupnosti prejelo devet pripomb, ki so jih poslali posamezniki. Mesec dni trajajoča javna razprava se bo zaključila v petek.

Predolg odložitveni rok

Čeprav smo pričakovali, da bo med pripombami največ nestrinjanja glede tega, da nov predlog zakona ne posega v družinska razmerja, temu ni tako.  "Nekatere pripombe se nanašajo na prehodno ureditev istospolne partnerske skupnosti, to je preoblikovanje obstoječih registriranih skupnosti v partnerske skupnosti, ter na odložilni rok uporabe zakona, ki naj bi bil predolg,“ navajajo na ministrstvu.

V predlagani ureditvi upravne enote ne bodo presojale, ali so izpolnjeni pogoji za preoblikovanje registrirane istospolne partnerske skupnosti v partnersko skupnost, pač pa se bo ta samodejno preoblikovala v prvi polovici leta od začetka uporabe zakona. Partnerja bosta lahko izjavila, da želita ali ne želita preoblikovanja njune skupnosti, njuna izjava pa bo imela učinek z dnem, ko bo podana.

Zakon se bo sicer začel uporabljati šele pol leta po tem, ko bo objavljen v Uradnem listu. Na ministrstvu predvidevajo, da bi ga lahko sprejeli v prvi polovici prihodnjega leta.

Ministrica Anja Kopač Mrak meni, da pri tem ne bo večjih težav. Tudi pri razpravah o referendumsko sicer zavrnjenem družinskem zakoniku ni bilo nasprotovanja izenačitvi pravic med partnerkama oziroma partnerjema, poudarja Mrakova.

Posvojijo lahko le biološkega otroka partnerja

Zakona o partnerski skupnosti izenačuje vse pravice istospolnih parov z drugimi pari, razen pravice oploditve in skupne posvojitve otroka. To pomeni, da bo na teh dveh področjih še naprej veljala sedanja ureditev po kateri istospolni par ne more posvojiti otroka. Lahko pa partner kot samska oseba posvoji biološkega otroka svojega partnerja, če so izpolnjeni ostali formalni pogoji za posvojitev ter v kolikor se ugotovi, da bi bila posvojitev za otroka koristna.

"Nekateri odobravajo tovrstno ureditev partnerske skupnosti, nekateri pa izražajo bojazen, da bi istospolno usmerjeni pari tako hitreje prišli do pravice do posvojitve ali oploditve z biomedicinsko pomočjo,“ na podlagi uradno prijetih pripomb pojasnjujejo na ministrstvu, aktivisti za pravice istospolnih parov pa ocenjujejo, da je nov zakon pisan v prid nasprotnikom družinskega zakonika.

Kot je znano  je družinski zakonik na referendumu spomladi 2012 padel predvsem zaradi nasprotovanja možnosti, da istospolni par posvoji otroka in to tudi po tem, ko je bila predlagana kompromisna različica po kateri je bila možna le posvojitev biološkega otroka partnerja. Ta je sedaj že uzakonjena.

Nadomestno materinstvo ni dovoljeno

Ni pa v Sloveniji dovoljeno nadomestno materinstvo, prav tako pa, kot so nam pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ni možna posvojitev otroka, ki ga je nadomestna mati rodila v tujini. .

Po sprejetju Zakona o partnerski skupnosti se bo ministrstvo lotilo priprave zakona o družinah. Ali bodo zakon prenovili tako, da bo omogočal posvojitve istospolnim parom, oziroma priznal istospolne družine, ki v Sloveniji že obstajajo, nam na ministrstvu niso odgovorili.

Komentarjev 16
  • radsemastimzmesom 11:48 13.november 2014.

    No, sedaj pa si malo poglej kdo je ta dr. Andreja Hočevar in boš takoj ugotovil s katerim namenom je takšno besedilo napisala v svojo korist.

  • ledemagog 10:53 13.november 2014.

    ahm. Raziskave so pokazale da OTROCI ki odraščajo v gejevskih oz. homoseksualnih družinah so v končnem obdobju svojega odraščanja bolj uspešni v šolah in v službah + to da le 0.5% otrok ki odraščajo v takih družinah se isto spolno ...prikaži več usmeri (zanemarljivo). Izvolte malo za čitat >>( Otroci v družinah gejev in lezbijk - dLib.si ). tko da je moje mnenje o vas da ste en kup bedakou in stereotipov ki sklepajo zaključke takih tem iz svojega enega nevrona ki veže vašo glavo na tiču in direktna povezava do ust, mene bi blo sram tak hodit po svetu, pa lep dan vam želim.

  • radsemastimzmesom 09:11 13.november 2014.

    Da se dva moška košujeta je čisto zadosti. Če bi jaz to mogel gledat celo svojo mladost ... Že ta slika z Miho iz Kmetije na naslovnici članka je ogabna.