Avto
66 ogledov

Porsche 911 s prenovo preklopil na turbo motor

Porsche 911
1/11
Porsche
Porsche 911, ena največjih avtomobilskih ikon vseh časov, je dočakala medgeneracijsko prenovo, pri kateri gre še bolj kot pri zunanjosti novosti iskati pod zadnjim pokrovom.

Vseeno pa nekateri detajli poznavalcem jasno kažejo, da bodo imeli pred seboj 911 carrera letnika 2016. Malce spremenjene so prednja svetila s štiritočkovnimi LED dnevnimi svetili in predrugačena vstopišča zraka. Zadnja stekelca svetil so dobila zob, markatnejši je dizajn motornega pokrova. 

Znotraj je posodobljen infotainment sistem, ki ima po novem navigacijo z Googlovimi kartami, pozna wi-fi povezavo in Apple Carplay sinhronizacijo z jabolčniki. 

Tisti, ki bodo carrero opremili s paketom sport chrono, bodo na boljšem tudi zaradi novega vrtljivega gumba za izbiro enega od štirih programov nastavitev podvozja, menjalnika PDK, izpuha in seveda motorja. Gumbek "sport response" avto pripravi na 20 sekund silovitih pospeškov.

Novost je še prilagodljivi tempomat, pri katerem je funkcija "jadranja", po potrebi sposobna tudi zavirati po klancu navzdol, standarden je postal sistem za preprečevanje naknadnih trkov, med opcije pa je prišel pripomoček za držanje voznega pasu.

Glavna novost pri porscheju 911 pa je prav gotovo nova generacija turbo motorjev. 3,6-litrski atmosferski motor (v carreri S 3,8-litrski) se tako poslavlja, v obeh različicah ga nadomešča 3,0-litrski bi-turbo agregat, še vedno v bokser šestvaljni izvedbi, a močnejši. Z "downsizingom" in prehodom na turbo polnjenje gre za največjo spremembo, ki jo je bil deležna 911 od uvedbe vodnega hlajenja konec 90. letih minulega stoletja.

Porsche 911 | Avtor: Porsche Porsche
V carreri zmore novi motor 272 kW (370 KM), v carreri S pa zavoljo nekateri mehanskih in programskih dodelav 308  kW (420 KM) ter 450 oziroma 500 Nm navora. V primerjavi z obema različicama v  predhodnikih je to za 20 "konjev" in 60 Nm več. Navor je ves na voljo že od 1.700 vrtljajev dalje, kar je tudi ena od prednosti turbinskega polnjenja. Poraba je po tovarniških normah upadla za 0,8 (7,4 litra/100 km) pri carreri in za cel liter (7,7 litrov/100 km) pri carreri S. 

911 odslej šprinta do stotice v 4,2 oz. 3,9 sekunde, kar je za odtenek hitrejše od predhodnice, malenkost je višja tudi končna hitrost (295 in 308 km/h). Poleg kupejevske carrere je zgoraj navedene oblikovne in mehanske spremembe doživel tudi kabriolet.

Pri Porscheju, ki je že tako znan kot znamka z enimi najvišjih marž za svoje izdelke, bodo spremenjeno 911 znali dobro prodati. V Nemčiji je tako dražja za med 3.300 in 4.300 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.