Svet
10 ogledov

Portugalci izstopili iz programa pomoči

Pedro Passos Coelho EPA
Portugalska bo s 17. majem izstopila iz programa mednarodne finančne pomoči Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) ter ne bo zaprosila za dodatno podporo v prehodnem obdobju, je danes v Lizboni povedal portugalski premier Pedro Passos Coelho.

"Vlada se je odločila, da bomo iz programa mednarodne finančne pomoči izstopili brez zatekanja h kakršnimkoli previdnostnim programom," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Pedro Passos Coelho in dodal, da je ta odločitev najustreznejša za interese Portugalske.

Desnosredinska portugalska vlada je preučevala možnost, da bi mednarodne posojilodajalce po poteku programa finančne pomoči prosila za dodatno pomoč, ki bi državo na mednarodnih trgih okrepila, a se za to le ni odločila. Portugalska želi do sredine tega meseca finančno samostojno stati na svojih nogah. S tem bo za Irsko postala druga država EU, ki se je znebila pomoči.

Po denar na prosti trg

Portugalska bo sedaj skušala najti denar na prostem trgu brez tako imenovane varnostne mreže. A država še vedno izvaja zadnji krog varčevalnih ukrepov pri javni porabi po nalogu IMF, EU in Evropske centralne banke (ECB). Te reforme so državo potisnile v recesijo ter znižale plače, pokojnine in izdatke za javne storitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.