Vizita za živali > Novice
1144 ogledov

Posadite ingver v svojem lončku

ingver Žurnal24 main
Ste vedeli, da lahko ingver posadimo kar doma v cvetličnem lončku? Zakaj bi odlašali, poskusite kar zdaj. Poleg zdravilnih mu pripisujejo tudi čarobno moč.

Za sajenje ingverja lahko uporabite ingver, ki ste ga kupili v trgovini s hrano, lahko pa ga kupite tudi v vrtnem centru. Pazite pa, da ne kupite suhega ingverja, biti mora svež in zdrav.

Čez noč ga namočite v vodi, nato pa korenino postavite v lonček tako, da očesa ingverja zrejo navzgor. Nikar ga ne posadite pregloboko, z zemljo naj bo pokrit le dva centimetra. Uporabite dovolj širok lonček, ki ga nato postavite na toplo mesto. Ker ingver ne mara preveč sončne lege, ga postavite raje na senčno okensko polico.

Prvi poganjki bodo prišli nad zemljo že po nekaj tednih, korenine pa potrebujejo več mesecev, da bodo primerne za uživanje. Lahko jih brez težav pustite uspevati deset mesecev. Korenina je primerna za uživanje, ko se zeleni del rastline posuši.

Čarobna moč 

Dodatna motivacija za gojenje ingverja je morda tudi njegova čarobna moč. Vraževerni ga uporabljajo v čarobnih ljubezenskih urokih, služi pa za ogrevanje zveze. Prinašal naj bi tudi denar. 

Ingver je sicer poln vitaminov, mineralov, eteričnih olj in drugih koristnih sestavin. V ingverju najdemo borneol, ki deluje protivnetno, obenem tudi znižuje povišano telesno temperaturo. Vsebuje še sestavino curcumin, ki je odličen antioksidant. V ingverju je cineol, ki daje ingvcerju značilen oster in pekoč okus. Cineol sicer deluje antibakterijsko, obenem tudi umirja kašelj. Oleoresin v ingverju pomaga pri ublažitvi glavobola. Poleg naštetih koristi, ingver lajša tudi menstrualne bolečine, preprečuje bruhanje in slabosti, pomaga tudi pri preprečevanju prehlada.

Prav v tem letnem času je uživanje ingverja izjemno priporočljivo, saj krepi naš imunski sistem. Po nekaterih raziskavah je dovolj, če dnevno zaužijete pet gramov svežega ingverja. Najlažje boste iz njega naredili čaj, lahko pa ga kot začimbo dodate k jedem. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.