Zdravje > Eko kotiček
34 ogledov

Posadite to zdravilno začimbo

Thymus vulgaris, timijan Profimedias
Boste imeli letos gredico ali okensko polico namenjeno začimbam? Prav zdaj je čas, da kupite semena zdravilnega timijana in ga posejete.

Aromatičen timijan je v kuhinji skoraj nepogrešljiv, dodajamo ga k ribam in morskim sadežem, k perutnini in svinjskim zrezkom, juham ter enolončnicam, sadnim in zelenjavnim pitam, celo smutijem in tako dalje.

Timijan našim jedem ne dodaja le dobrega okusa, pač pa tudi svojo zdravilno moč. Pomaga pri težavah z napenjanjem, blaži krče v mišicah, pomirja tudi kašelj, pomaga pri lažjem izkašljevanju, uporabljamo ga pri vnetju grla. Deluje protivnetno in protimikrobno, raziskave so potrdile, da pomaga pri zastrupitvi z bakterijo Shigella in da je učinkovit proti stafilokokom in bakteriji E. coli.

Z njim ni treba varčevati, idealna količina za odraslo osebo je polovica majhne žličke suhega timijana trikrat na teden. Če k jedem dodajate svežo rastlinico, še toliko bolje. 

Vzgojite ga sami 

Thymus vulgaris, timijan | Avtor: Profimedias Profimedias
Za timijan potrebujete dobro odcedna tla, zanj izberite sončno lego, kjer ni vetra. Če ga boste sejali že zdaj, ga imejte v notranjosti. Če bi ga radi sejali kar zunaj, pa počakajte na maj. Semena damo le centimeter v globino, ko presajate sadike pa naj bo med njimi med tridesetimi in štiridesetimi centimetri razmaka. 

Zacvetel bo junija in vam cvetel še celo poletje, gre pa za večletno rastlino, ki jo pomladimo na tri leta. Nabiramo cvetočo zel, najpogosteje le vršičke poganjkov, uporaben je ves nadzemni del rastlinice.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.