Vizita za živali > Novice
893 ogledov

Posadite zdrav topinambur

Topinambur Profimedias
Vrt vam bo avgusta čudovito zacvetel, že oktobra pa boste okusili zdrave in vsestransko uporabne gomolje.

Ste že slišali za topinambur? Gre za rastlino iz Severne Amerike, ki je sorodnica sončnice in nam na vrtu avgusta čudovito zacveti v rumeni barvi. Ne sadimo pa ga zaradi cvetov, pač pa zaradi zdravega gomolja podobnega krompirju. V naših krajih ga ponekod poznajo pod različnimi imeni kot so svinjska repa, laška ali papeževa repa ter gomoljasta sončnica.

Topinambur je primeren tudi za začetnike, saj je za gojenje zelo enostaven, trpi tudi sušna obdobja, uspeva pa skoraj v vseh vrstah tal. Več težav kot pri sami vzgoji boste imeli s tem, da vam bo preveč dobro uspeval in se bo razrasel še naokoli. Zato ga je najbolje saditi posebej in na rob vrta. Topinambur ima najraje sončno lego. Ker gre za visoko rastlino tudi do tri metre, pazimo, da ne bo delal sence ostalim vrtninam. Najbolje bo, če mu boste določili svoj prostor na vrtu, kjer bo tudi prezimil.

Najlažji nakup? Na tržnici ali prek oglasnikov

V prodajalnah boste njegove gomolje težje našli, najpogosteje boste nanj naleteli na tržnici, kupite ga lahko tudi prek oglasnikov. Cena se giblje med dvema in petimi evri na kilogram, te gomolje pa lahko posadimo kar v zemljo. Ker gre za velike in košate rastline, jim omogočimo dovolj prostora in sadimo vsaj pol metra narazen. Rastlino je najbolje pognojiti že ob samem sajenju, nato pa še enkrat jeseni, ko boste pridelek izkopali iz zemlje. Najprimernejši čas za nabiranje je oktober. Ker gre za zelo visoke rastline, ki jih lahko poškoduje tudi močnejši veter, jih lahko poleti tudi pokrajšamo, najbolje na višino dveh metrov. Ko jeseni listi porumenijo, jih porežemo tik nad tlemi, pridelek pa lahko kopljemo postopoma, tudi pozimi.  Ker gomolji hitro ovenijo, jih je najbolje nekaj dni hraniti v hladilniku. Večinoma so široki od tri do šest centimetrov, dolgi pa od sedem do deset centimetrov.

Kuhanje ni potrebno, najbolj sočen je surov.

Lupiti jih ni potrebno, priporočljivo je dobro ščetkanje. Gomolj nima izrazitega okusa, zato ga lahko dodajamo k solati, različni zelenjavi in tudi sadju. Kuhanje ni potrebno, najbolj sočen je surov. Sicer ga najpogosteje uporabljamo na način kot krompir – lahko ga tudi pečemo v pečici, skuhamo pire ali ocvremo v olju. V primerjavi s krompirjem, v katerem je glavni ogljikov hidrat škrob, vsebuje topinambur približno dvajset odstotkov inulina. Je posebej priporočljiv za sladkorne bolnike, saj presnova fruktoze ne vpliva na raven inzulina. Vsebuje vitamin A, vitamine skupine B in vitamin C, bogat je tudi z rudninami denimo z železom, magnezijem, kalcijem in silicijem. Vsebuje tudi koristen lecitin, holin in levilin. Zaradi nizke vsebnosti kalorij je priporočljiv pri shujševalnih dietah.

Vsebine s področja alternative in zdravega načina življenja tudi na forumih med.over.net.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.