Svet
16 ogledov

Poseben status za ukrajinske separatiste?

Doneck EPA
Ukrajina naj bi sprejela poseben zakon, ki bo regijama Doneck in Lugansk zagotavljal poseben status z večjo avtononomijo.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je sporočil, da bosta v skladu z dogovorom o prekinitvi ognja na vzhodu Ukrajine proruski separatistični regiji Doneck in Lugansk imeli poseben status z večjo avtonomijo za omejen čas - tri leta. Tako piše v predlogu zakona, ki ga bo v torek obravnaval ukrajinski parlament.

V pogovoru z vodji poslanskih skupin je pojasnil, da bodo v tem času "uresničili globoko decentralizacijo in spremenili ustavo". Kot so sporočili iz predsednikovega urada, predlog zakona predvideva oblikovanje začasne avtonomne vlade, ki bo naloge za tri leta prevzela od sprejema zakona. Po poročanju medijev naj bi v separatističnih regijah lokalne volitve bile predvidne za 9. november, dovoljeval pa naj bi tudi uporabo ruskega jezika v državnih institucijah.

Uporniki vztrajajo pri zahtevi po neodvisnosti. Eden od vodij upornikov Andrej Purgin je tako dejal, da ne bodo spoštovali zakona. "To je osnutek zakona za Ukrajino. Za Ljudsko republiko Doneck zakone sprejemamo v našem parlamentu," je dejal za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti. Drugi vodja separatistov Aleksander Zaharčenko je opozoril, da ne bo nadaljnjih pogovorov, če ukrajinska vlada ne bo nehala kršiti prekinitev ognja. Potrdil je, da sta strani v skladu z dogovorom v nedeljo izmenjali nove zapornike - vsaka po 73.

Parlament bo v torek obravnaval predloga zakona o dveh ključnih točkah dogovora o prekinitvi ognja, ki sta ga vlada v Kijevu in separatisti na vzhodu države podpisali 5. septembra. Ob vprašanju posebnega statusa separatističnih pokrajin bodo obravnavali tudi vprašanje amnestije.

Predlog zakona o amnestiji določa, da bo amnestija veljala za "udeležene v dogodkih v regijah Lugansk in Doneck", tako separatiste kot ukrajinske vojake, z izjemo tistih, ki so odgovorni za "umore, posilstva in terorizem". Ukrajinski mediji navajajo, da amnestija ne bo veljala niti za odgovorne za sestrelitev malezijskega potniškega letala julija letos, v katerem je umrlo vseh 298 ljudi na krovu.

Kljub prekinitvi ognja se posamezni spopadi med stranema vsakodnevno nadaljujejo. Nedelja je bila tako najbolj smrtonosen dan za civiliste od začetka prekinitve ognja, saj je bilo v topniškem obstreljevanju Donecka po trditvah lokalnih oblasti ubitih šest civilistov.

Misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pa je danes sporočila, da so bili njihovi opazovalci v nedeljo zvečer vzhodno od mesta Doneck podvrženi topovskemu obstreljevanju. Ranjenih ni bilo, misijo pa bodo nadaljevali, so dodali in obe strani pozvali k spoštovanju prekinitve ognja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.