Svet
137 ogledov

Posiljevanje pingvinov šokiralo učenjake

Tjulenj in pingvin
1/5
Profimedias
Znanstvenike je šokiralo spoznanje, da se tjulnji pogosto spravijo na pingvine in jih dobesedno posilijo. Pred kratkim jim je uspelo dogodek dokumentirati.

Ne sliši se ravno lepo, a je še kako resnično: znanstveniki so bili že večkrat priča dogodku, ki je hkrati tudi prvi zabeležen poskus parjenja med dvema povsem različnima živalskima skupinama - v tem primeru sesalcem in ptičem. 

Svoja opažanja šestletnega raziskovanja obnašanja tjulnjev v arktičnih morjih so objavili v nedavnem članku v strokovni reviji Polar Biology, kjer so hkrati zapisali, da se očitno trend spolnega nasilja med vrstama le še stopnjuje. 

"Najprej smo mislili, da želi tjulenj pingvina ubiti," je za BBC že leta 2008 opisoval eden od avtorjev Nico de Bruyn. Po dolgih minutah prizora tjulnja na pingvinu pa za znanstvenike ni bilo več dvoma, da se je skušal samec tjuljna pariti s pingvinom, čigar spola pa niso mogli določiti. "Po 45 minutah se je tjulenj vdal, odplaval je v vodo in se sploh ni več zmenil za izmučeno ptico, ki jo je pred tem napadel."

Če je leta 2008 dogodek deloval še zelo izolirano, pa so kasnejša opažanja znanstvenike napeljala k razmišljanju, da se je praksa razširila. Tako so v zadnjem času zabeležili štiri podobne poskuse, v enem od njih je bil napadeni pingvin na koncu ubit in pojeden, kar je sicer tudi najpogostejši rezultat medsebojnih odnosov, ko se ti dve vrsti srečata, poroča Wahington Post. 

Znanstveniki vse pogostejše pojave spolnega napada na pingvine vidijo v sposobnosti tjuljnjev k dobremu pomnenju. Tako so verjetno opazovali drug drugega in videli, da nekateri predvsem mlajši tjulnji za sproščanje svoje spolne sle ob pomanjkanju samic na odročnih otokih napadejo kar pingvine. Znanstveniki so prepričani, da tjulnji dobro vedo, koga napadajo in da jim pingvin ne bo mogel vrniti potomca. Na nesrečo pingvinov pa imata oba spola kloake, zato tudi samci niso varni pred pohotnimi morskimi sesalci. 

Komentarjev 3
  • mph 21:50 23.november 2014.

    Kateri pa te je? Jaz bi ga prijavil. :-)

  • Leon Plemeniti 12:35 23.november 2014.

    Tko slovenski državni uslužbenci posiljujejo malega človeka !!!

  • jaki 19:07 22.november 2014.

    Od 2X Gašparja pingvin pa pol Slovenije buzarira!