Slovenija > Črna kronika
129 ogledov

Poškodovali partizansko obeležje

Baza 20, vandalizem Primož Primec
Neznanci so na Kočevskem rogu pri Bazi 20 poškodovali eno izmed kamnitih gravur partizanskih poveljnikov, gravuro Ivana Mačka - Matije.

Primer vandalizma so opazili mimoidoči, ki so obvestili sodelavca Dolenjskega muzeja, odgovornega za Bazo 20, Jožeta Sajeta. Poklical je policijo, ki je sprožila uradno preiskavo, neznance, ki so se spravili nad kamnito gravuro, še niso odkrili.

Gravure so po naročilu 7. korpusa narodnoosvobodilne vojske postavili lani, potem ko so neznanci leto pred tem pokradli doprsne bronaste kipe. „Odločno obsojam takšna dejanja, vandalizem, do katerega je prišlo na spominskem obeležju. Upam, da bo policija uspela odkriti storilce,“ je ob tem poudarila Tilka Bogovič, sekretarka združenja ZB NOB Novo mesto.

Baza 20, najprej imenovana Točka 20, na kateri je bilo od aprila 1943 do decembra 1944 bivališče političnega vodstva slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja, je edini na tako skriven način zgrajen in ohranjen sedež vodstva kakega odporniškega gibanja v Evropi in je pomemben spomenik slovenske državnosti. Zaradi izjemnih varnostnih in konspirativnih ukrepov ni bila nikoli odkrita. V celoti ohranjena je zavarovana kot spomenik državnega pomena.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 22:53 26.april 2017.

    Še dobro da so si klerofašisti počistili Barbarin rov! Nekam jih bomo morali pospraviti!

  • ode 17:41 26.april 2017.

    In ti predrzni komunistični zločinci so šli tako daleč, da skoraj v vsaki malo večji kraj postavili tovarno ali tovarniški obrat, samo zato, da ljudje niso mogli jamrati, da nimajo dela, zaslužka. Tudi stanovanjska posojila so te barabe dajale vsakemu, ...prikaži več kdor je imel voljo zidati hišo ali kupiti stanovanje samo zato, da so razbili tradicionalne številčne družine, saj so mladi potem odšli na svoje.

  • mph 07:22 26.april 2017.

    Res, grozen sistem je bil, kjer ni bilo brezdomcev, vsi streho nad glavo, vsi dostop do zdravnika in šolstva in to - groza - zastonj, pa vsi oblečeni in siti, ......