Svet
39 ogledov

Poskus umora hrvaškega novinarja Saša Lekovića?

Hrvaški novinar Saša Leković Patrik Macek/PIXSELL
Na Hrvaškem se pojavljajo sumi, da so predsednika hrvaškega novinarskega društva (HND) Saša Leković skušali umoriti s sabotažo njegovega avtomobila.

Predsednik hrvaškega novinarskega društva (HND) Saša Leković je na svojem profilu na družbenem omrežju Facebooku zapisal, da je med vožnjo po avtocesti njegov avtomobil "ponorel" - tresel se je in nenavadno zavijal. "Ker sem bil na tehničnem pregledu pred dvajsetimi dnevi, mi ni bilo nič jasno," je navedel in nadaljeval, da je nato avtomehanik ugotovil, da sta bila na sprednjem kolesu njegovega avtomobila na pol prežagana dva vijaka, ki sta tudi počila med vožnjo.

Dodal je še, da "ni prvič, da se je "nekdo igral" z vijaki na kolesih njegovega avtomobila".

Na Hrvaškem ocenjujejo, da gre za poskus umora Lekovića. Generalni sekretar hrvaškega novinarskega društva Vladimir Lulić je ocenil, da gre za poskus umora, če se bo izkazalo, da so ugotovitve avtomehanika pravilne. Leković naj bi ob prevzemu vodenja novinarske organizacije prejel vrsto anonimnih groženj in po mnenju Lulića je omenjeni dogodek le posledica tega, da pristojni organi niso odzvali na takratne napade.

V dveh letih 75 napadov na hrvaške novinarje

Zaskrbljenost zaradi domnevnega poskusa umora so izrazile tako parlamentarne stranke kot druge organizacije. V organizaciji Kuća ljudskih prava Zagreb (KLJP), ki se ukvarja s človekovimi pravicami, pa so v sporočilu za javnost izpostavili, da žal ne gre za osamljen primer nasilja nad novinarji na Hrvaškem. Le v letih 2015 in 2016 so zabeležili 75 verbalnih in fizičnih napadov.

"Ob upoštevanju resnosti položaja zahtevamo takojšnjo reakcijo policije in državnega tožilstva. Vsak napad, zlasti fizičen napad na novinarke in novinarje, je treba takoj in temeljito raziskati in storilce privesti pred sodišče," je poudaril Ivan Novosel, direktor KLJP.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.