Svet
27 ogledov

Poskušal ubiti druge, da bi pomagal svojim

Operacija Shutterstock
Nemško tožilstvo preiskuje 27 zdravnikov, ki naj bi manipulirali podatke pacientov.

V Nemčiji afera z organi za transplantacije dobiva nove razsežnosti. Po škandalu v transplantacijskem centru univerzitetne klinike v Leipzigu, kjer naj bi zdravniki več deset pacientom, ki so čakali na presaditev jeter, omogočili, da so preskočili čakalno vrsto, policija sedaj preiskuje tudi več zdravnikov univerzitetne klinike v Göttingenu.

Že sredi lanskega leta se je začela preiskava proti kirurgu Aimanu O., sedaj pa so jo razširili še na 26 zdravnikov, ki jih sumijo sodelovanja pri manipulaciji s podatki pacientov.  Kot pravijo preiskovalci, je Aiman O. z manipulacijo podatkov pomagal svojim pacientom, drugim pa škodil. Omenjeni zdravnik naj bi organe dobavljal bogatim pacientom v tujini. Nepravilnosti pri njegovem delu so sicer opazili že leta 2006, ko je delal v kliniki v Regensburgu. Takrat so jetra za nemškega pacienta pristala v Jordaniji.

Aiman O. je oddelek za transplantacijsko kirurgijo vodil do konca leta 2011. V obtožnici piše, da je v devetih primerih "poskušal nekoga ubiti", v dveh primerih je "človeka fizično zlorabljal in škodil njegovemu zdravju", eden pacient pa je zaradi neprijavljene presaditve umrl. "Moj klient je poskuša rešiti življenja,“ ga zagovarja odvetnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.