Vizita za živali > Novice
580 ogledov

Poskusi na živalih v Sloveniji

oven Shutterstock
Lani je bilo v Sloveniji v poskusih uporabljenih 9.110 živali, so nam sporočili z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

“Poskuse na živalih lahko v Sloveniji izvajajo le odobrene uporabniške organizacije, ki imajo dovoljenje za poskus in ustrezno izobraženo in usposobljeno osebje,” nam je pojasnila Natalija Cesar z UVHVVR.

Uporabniška organizacija mora vlogo za izdajo dovoljenja za poskus vložiti na pristojni Območni urad Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Etična komisija za poskuse na živalih, ki jo sestavljajo strokovnjaki z različnih znanstvenih področij, prouči vsako vlogo in izda strokovno mnenje in oceno. Po pridobitvi ocene OU Uprave odloči o izdaji dovoljenja, ki se izda za obdobje, ki ni daljše od petih let. 

“Pri nas se poskusi izvajajo v okviru Univerze v Ljubljani in sicer na Veterinarski, Medicinski in Biotehniški fakulteti, v farmacevtski industriji - Lek, na Inštitutu Jožef Stefan, Onkološkem inštitutu in Zavodu za transfuzijsko medicino. V osnovnih in srednjih šolah je izvajanje poskusov prepovedano,” je povedala. 

Največ je mišk

Kot vidimo v spodnji tabeli, za poskuse prevladujejo miške, sledijo podgane in kunci. Največ živali se uporabi v namen regulativne uporabe in rutinske proizvodnje. “Gre za preiskave, ki se izvajajo za izpolnjevanje pravnih zahtev glede proizvodnje snovi, izdelkov, njihovega dajanja na trg in ohranitve na trgu, vključno z oceno varnosti in tveganja za hrano in krmo,” nam je pojasnila Natalija Cesar. Dodaja, da se v Sloveniji v farmacevtski industirji v glavnem izvajajo raziskave za kontrolo kakovosti, se pravi za testiranje varnosti in učinkovitosti serije, test pirogenosti.

Poskusi na živalih | Avtor: UVHVVR UVHVVR

 

“Temeljne raziskave vključujejo študije, ki prispevajo k znanju o normalni in abnormalni strukturi,” pravi Cesarjeva. Gre za področje onkologije, imunskega sistema, srčno-žilnega sistema, prebavnega sistema in tako dalje. Pojasnjuje, da temeljne raziskave pripomorejo tudi k razlagi delovanja in vedenja živih organizmov in podobno: “Raziskave prispevajo k boljšemu in celovitejšemu razumevanju področja.”

V okviru translakcijskih in uporabnih raziskav pa se po njenih besedah poskusne živali v glavnem uporabijo za namene raziskav glede zdravljenja raka pri ljudeh.

Ovce in človeške ribice

Za temeljne raziskave so bile denimo uporabljene tri ovce: “Gre za tri ovne, ki se uporabljajo v okviru raziskav delovanja prebavnega trakta kot je odvzem prebavnih sokov, vampove vsebine s pomočjo permanentne fistule.”

Za ohranjanje vrste je bilo uporabljenih pet dvoživk. Natalija Cesar je povedala, da so bile za ohranjanje vrste raziskave narejene na petih primerkih človeške ribice (Proteus anguinus).

Mladi manager leta 2010 bo prejel skulpturo črne človeške ribice. (Foto: Mladi m | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

anja.scuka@zurnal24.si

Dan za varen avto

Komentarjev 1
  • izRODEk 23:42 27.september 2016.

    Zakaj na živalih, dokler imamo Janeze, Igorje, Tonete, Hilde, Boškote, Ivane in druge?