Slovenija
20 ogledov

Poslancem bodo prenovili hrbtenico

računalnik Žurnal24 main
Informacijski sistem. Za dobrih 300 tisočakov bodo v državnem zboru zamenj ali hrbtenico komunikacijske infrastrukture.

Parlament. Posel prenove komunikacijske infrastrukture v stavbi državnega zbora, težak 305 tisoč evrov, bo najverjetneje dobila ljubljanska družba Nil. Na razpis se je prijavila kot edini ponudnik, delo pa namerava opraviti ob pomoči treh pod-
izvajalcev: družb Astec, Advant in Smartis. Pristojne službe morajo odločitev o izbiri izvajalca le še uradno potrditi.

“Oprema je zastarela”

“Zamenjuje se tehnološko zastarela oprema, ki ne zagotavlja več zanesljivega delovanja in dovolj pasovne širine za nemoten pretok podatkov. Nujnost z vidika odprave tveganja je upravičena, saj izpad delovanja hrbtenice omrežja pomeni tudi izpad celotnega informacijskega sistema, ki ga na hitro ni mogoče sanirati,” razloge investicije pojasnjujejo v parlamentu.

Investicija kljub varčevanju

“Državni zbor je zaradi varčevalnih ukrepov preložil tiste investicije, ki niso nujno potrebne, med drugim prenovo brezžičnega omrežja, čeprav smo za to že dobili pozitiven sklep vlade,” poudarjajo v državnem zboru in dodajajo, da bi odložitev prenove komunikacijske infrastrukture pomenila preveliko tveganje.

IT-podjetja, ki živijo 
od posla z državo

• Nil. Podjetje ima v povprečju dobrih šest milijonov evrov letnega prometa; tretjino poslov opravi z državo.

• Astec. V zadnjih letih so prihodki družbe povprečno dobre štiri milijone evrov. Tri milijone in pol na leto zasluži s posli z državo.

• Advant. Podjetje ustvari okoli tri milijone evrov prometa na leto, tretjino z IT-posli za državo, največ z ministrstvom za obrambo.

• Smartis. Družba obstaja le dve leti in pol. Njeni prihodki v tem času so okoli devet milijonov evrov; 1,3 milijona jih je ustvarila z državnimi posli.

Komentarjev 4
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 22:26 26.maj 2012.

    Ne vem kaj jim bo bo prenovljen informacijski sistem,sej jih več kot 95% ne zna na računalniku F prtisnt!!

  • zic 21:19 26.maj 2012.

    samo, da jim ne bo kdo jo raj polomu, k jih mamo puni k.

  • nergač 20:38 26.maj 2012.

    jeba.. vas hrbtenica!