Slovenija
63 ogledov

Poslanci dali vojski policijska pooblastila!

vojska dobova M. K.
Poslanci so pričakovano podprli podelitev dodatnih pooblastil vojski, ki naj bi pomagala policistom pri varovanju državne meje. Proti so bili le poslanci Združene levice, ki so mnenja, da je aktivacija tega člena nepotreben, nesorazmeren in nevaren ukrep.

Po večurni razpravi je več kot dve tretjini poslancev, 69, podprlo aktivacijo 37.a člena, ki slovenski vojski začasno dodeljuje posebna pooblastila, ki veljajo največ tri mesece z možnostjo podaljšanja roka trajanja za enako obdobje.

"Razlogi za uveljavitev teh ukrepov so tudi v nujnosti kadrovske in materialne podpore policiji, ob enem se bo z ukrepom razbremenilo policijo, da bo lažje opravljala vse zahtevne naloge tudi znotraj države," pa je uvodoma povedala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in navedla, da bodo vojaki po navodilih policije razporejeni na najbolj občutljive dele zelene meje.

Zaradi predvidenih zaostritvenih vstopnih pogojev za begunce in migrante, ki jih za Avstrijo napovedujejo vse države na zahodnobalkanski migracijski poti, ministrica pričakuje, da ogromno težav, saj bo veliko migrantov zavrnjenih. Napovedala je tudi možno kršenje javnega reda in miru ter drugih oblik nasilnega izražanja nestrinjanja z zavrnitvijo. Prav tako pa pričakuje, da se bo povečalo število primerov, ko bodo migranti poskušali ilegalno prestopiti zeleno mejo.

Kakšna pooblastila je dobila vojska?

Pripadniki vojske lahko z novimi dodatnimi pooblastili skupaj s policijo pri širšem varovanju državne meje opozarjajo, napotujejo, začasno omejujejo gibanje osebam in sodelujemo pri obvladovanju skupin in množic. Gre za pooblastila, ki so zelo podobna policijskim. Natančneje naj bi ta pooblastila vojske določila še vlada v posebnem dokumentu.

Uporaba orožja le v silobranu

Ministrica za obrambo Andreja Katič je ob tem zavrnila očitke, predvsem Združene levice, da ni jasno, kdaj in na kakšen način bodo lahko vojaki uporabili silo, saj to ni določeno v samem zakonu v obrambi. Po njenih besedah, naj bi vojska delovala izključno v mešanih patruljah s policijo, orožje oziroma silo pa vojaki smejo uporabiti le v primeru silobrana.

"O vsaki uporabi teh pooblastil mora slovenska vojska tudi poročati policiji. Samostojno ustavljanje oseb s strani slovenske vojske ne bo dovoljeno, razen v določenih primerih, ki so opredeljeni v pravilih delovanja, in sicer da pripadniki slovenske vojske lahko začasno omejijo gibanje osebam na podlagi in v okviru odredbe policije," je navedla Katičeva.

Komentarjev 7
  • Žurnalček 17:28 23.februar 2016.

    Končno ste prav napisali DODATNA POOBLASTILA ! Vojska je pa sama po sebi zadolžena za čuvanje teritorialne nedotakljivosti države in vsi ki jo ogrožajo spadajo pod njih , šele potem pod policijo ! Pravilno bi bilo samo to , da ...prikaži več se da vojaški policiji komanda , da podelijo sodelujočim vojakom ukaz o varovanju 1000m mejnega pasu ! Vojak ima pravico streljati takoj ko začuti , da je ogrožen on sam ali pa ukaz , ki ga je dobil , medtem ko pa mora biti policist napaden z orožjem in njegovo življenje resno ogroženo . Če ste jih pa sedaj poravnali s policisti , ste pa od njih naredili TABORNIKE !

  • Avatar Leon
    Leon 15:08 23.februar 2016.

    Nekoč je bila vojska po mnenju istih političnih prezentantov .... sovražnik ljudstva ,okupator ,zločinci ............kaj pa danes ? Danes so pa Peacemani ? Ne ,samo ovce so se malo premešale !

  • Avatar olor
    olor 08:09 23.februar 2016.

    Ne vem ali imajo v drugih država tudi takšne probleme z vojsko kot mi? Pa naj gre Mesec na mejo z dudiko v gobcu.