Slovenija
23 ogledov

Poslanci o slovenski glasbi in Zdravljici

Državni zbor Anže Petkovšek
Poslanci so zavrnili predlogu novele zakona o grbu, zastavi in himni RS ter o slovenski narodni zastavi, ki prihaja iz poslanske skupine SDS.

Državni zbor je danes s 54 glasovi proti in 18 za zavrnil predlog novele zakona o grbu, zastavi in himni RS ter o slovenski narodni zastavi, ki ga je predlagala SDS. Prav tako pa je večina poslancev zavrnila predlog SDS o spremembi medijske zakonodaje - proti je glasovalo 48 poslancev, 17 pa za.

Celotna Zdravljica ne bo himna

Z novelo zakona o grbu, zastavi in himni pa je SDS želela določiti, da je državna himna celotna Zdravljica in ne le njena 7. kitica, prav tako bi prepovedali javno poveličevanje totalitarnih režimov. Podoben zakon je SDS predlagala v prejšnjem sklicu, a v DZ ni dobil podpore.

Poslanec SDS Tomaž Lisec je pojasnil, da bi se po noveli Zdravljica na državnih slovesnostih ob državnih praznikih izvajala v celoti, ob drugih priložnostih pa v skrajšani obliki, ki obsega drugo in sedmo kitico pesmi. Po njegovih besedah bi novela tudi prepovedala vsako javno izražanje idej preko ali s pomočjo totalitarnih simbolov, za kršitev določbe pa bi predpisali globo. Prav tako bi zvišala globe za prekrške po tem zakonu.

V največji opozicijski stranki SDS so z novelo tudi predlagali, da bi se moralo v Ljubljani kot prestolnici in na Ljubljanskem gradu ob vseh zastavah lokalne skupnosti vedno razobesiti tudi državna zastava v isti velikosti, kot so zastave lokalne skupnosti.

Kako sploh ugotoviti, kateri simboli so totalitarni?

Vlada se je izrekla proti noveli, ki jo predlaga poslanska skupina SDS. Po mnenju vlade veljavni zakon o grbu, zastavi in himni RS ter o slovenski narodni zastavi ni v neskladju z ustavo v delu, ki določa, da je himna sedma kitica Zdravljice, je dejal minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Po ministrovih besedah je uveljavljen ustavni običaj v slovenski ustavni ureditvi, da je slovenska državna himna sedma kitica Prešernove Zdravljice. V zvezi z uporabo simbolov je dejal, da je predlagana ureditev nesistemska in ne sodi v ta zakon. Predlog uporabe simbolov je po mnenju vlade sporen tudi z vidika spoštovanja sodne prakse Evropskega sodišča za človekove pravice.

"Ob tem naj povem, da je ta določba sporna tudi z vidika izvajanja zakona, ker govorimo o kategoriji totalitarnih simbolov ali režimov, če želite, ki niso definirani in bo velika težava z izvajanjem," je opozoril Koprivnikar. Po njegovih besedah ni nikjer jasno opredeljeno, kako sploh ugotoviti, kateri simbol je dejansko totalitarni.

Slovenska glasba naj se ne predvaja le ponoči

S predlagano novelo zakona o medijih je SDS želel določiti, da mora slovenska glasba oziroma glasbena produkcija slovenskih ustvarjalcev in poustvarjalcev namesto sedanjih najmanj 20 znašati najmanj 40 odstotkov vse predvajanje glasbe, in sicer v intervalih med 6. in 22. uro ter med 22. in 6. uro vsakega radijskega in televizijskega programa.

Ta intervalna sprememba kvote na komercialnih radijskih postajah po oceni SDS ne bo omogočala podobnih zlorab, do katerih prihaja sedaj, ko se večina slovenske glasbe predvaja ponoči.

V primeru nacionalne RTV hiše, ki je trenutno zavezana k predvajanju najmanj 40-odstotnega deleža slovenske glasbe dnevno, v SDS predlagajo dvig na 51 odstotkov za vsak posamezni program Radiotelevizije Slovenija.

Komentarjev 34
  • drimer 19:20 29.januar 2015.

    Tile Janezovi podrepniki so res prave zgage.Bolje,da so ves čas tiho,saj si kvarijo še tisto malo ugleda kar ga je ostalo med svojimi podporniki,ki so v povprečju stari okoli 75 let.Pa dajte še predlog,da se moramo vsi voziti z ...prikaži več Renoji,brati samo knjige slov.avtorjev,zapreti trgovine Spar,Lidl......Vprašujem se,ali je v tej stranki še kdo ,ki ima kaj pameti.

  • dragec 09:00 28.januar 2015.

    In zamislite, tali ideolog SSDSS ,Gebels - Grimsov,je tako prizadeto omenjal podpornika pisatelja Pahorja.No,niti on jim ni pomagal ,da bi uresničili te neumne ideje.

  • encijan 18:44 27.januar 2015.

    Boljš Lili, kot cirilica!