Slovenija
16 ogledov

Poslanci s podpisi v boj za bogato državno korito

Poslanec v državnem zboru Žurnal24 main
Prvega avgusta naj bi začela veljati novela zakona o poslancih, ki precej posega v njihove privilegije, predvsem glede trajanja nadomestila za "brezposelne" bivše poslance. A v Jankovićevi Pozitivni Sloveniji že zbirajo podpise za ustavno presojo, saj naj bi zakon kršil pravice poslancev.

Petnajstega junija sprejeta novela naj bi začela veljati prvega avgusta. Največ prahu je dvignila sprememba, da tistim poslancem in ministrom, ki nadomestilo po prenehanju funkcije po lanskih predčasnih volitvah že prejemajo, ta pravica velja le osem mesecev, torej do 21. avgusta. Nekateri namreč menijo, da je zaradi retroaktivnega poseganja v pravice nekdanjih poslancev protiustavna.

Da bodo sprejeto novelo zato izpodbijali na ustavnem sodišču, je napovedalo nekaj nekdanjih poslancev, ki nadomestilo še prejemajo. Nekdanji poslanec Zares Franco Juri je tako dejal, da bi zakon na sodišču izpodbijal "brez slabe vesti".

Podpise za presojo na sodišču zbirajo tudi poslanci Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Kot pojasnjujejo, imajo zbranih "blizu 30" podpisov, kolikor jih potrebujejo za vložitev zahteve. Poslanska skupina PS ima sicer 28 poslancev, po en podpis naj bi prispevala še poslanec SD Srečko Meh in nepovezani poslanec Ivan Vogrin. V SD ne skrivajo razočaranja nad neusklajeno potezo Meha. Vogrin pa je zanimivo prav danes predlagal, da bi v prid varčevanju število poslancev z 90 zmanjšali na 50.

Predsednik DZ Gregor Virant vztraja, da pri zakonu ne gre za retroaktivno veljavnost. Bistvo zakona je po njegovih besedah v tem, da omejuje prejemanje nadomestila za naprej. Virant še opozarja, da "nekateri poslanci daleč preveč energije vlagajo v ohranjanje lastnih privilegijev".

Kje vse se krči državno korito

  • Zakon skrajšuje dolžino prejemanja nadomestila z enega leta na šest mesecev. Izjema bodo tisti poslanci, ki so bili v DZ več zaporednih mandatov. Poslanec z dvema mandatoma bi tako nadomestilo lahko prejemal devet mesecev, poslanec s tremi ali več zaporednimi mandati pa eno leto. Vsem pa se višina nadomestila zniža za 20 odstotkov.
  • Poslanci, ki so funkcijo opravljali manj kot šest mesecev, do nadomestila ne bodo upravičeni, enako bo veljalo za poslance, ki jim pogodba o zaposlitvi miruje in imajo možnost, da se vrnejo na staro delovno mesto.
  • Mogoče bo tudi podaljšanje prejemanja nadomestila za šest mesecev do upokojitve, pri čemer poslanec nadomestila ne bo mogel prejemati, če bo že izpolnil pogoje za upokojitev. Nadomestilo tudi ne bo pripadalo poslancem, ki so bili pred nastopom funkcije že upokojeni.
  • Vsakršni zaslužki poslancev, tudi pogodbeni, se bodo odšteli od nadomestila. Poslancem se tudi ukinja pravico do prejemanja regresa za letni dopust.
  • Poslanec, ki zaradi pripora, uklonilnega zapora ali prestajanja zaporne kazni ne more opravljati funkcije, nima pravice do plače niti do nadomestila po prenehanju mandata.
  • Novela uvaja nadzor in sankcije za kršenje določb zakona. Če bodo poslanci kršili zakonske določbe, bodo morali vrniti nadomestilo, ki so ga neupravičeno prejeli.
Komentarjev 6
  • stela 06:50 30.junij 2012.

    Tako kot so razlagali zakaj drugi otrok v vrtcu ne bo več zastonj, naj razložijo še poslančkom zakaj se njihovi privilegiji krčijo..... V času debelih krav so to dobili, zdaj....v krizi....se jim pač jemlje....SIMPL ZA RAZUMET

  • mirko 21:48 29.junij 2012.

    No, Jankovičevi so svojo masko sneli z obraza. Gre se jim predvsem za osebne privilegije.

  • stela 21:21 29.junij 2012.

    Eh oxxo, pri tej temi je brez veze in sramotno vleč take poteze samo zato, da nasprotujejo vladi....ta denar bi lahko dali za izbrisane