Slovenija
11 ogledov

Poslanci so se stepli: Invalidnega poslanca vrgli po tleh

Turški parlament EPA
V turškem parlamentu je med obravnavo spornega novega osnutka ustave o predsedniškem sistemu ponovno prišlo do pretepa med poslanci. Pri tem sta bili poškodovani najmanj dve poslanki. Zaradi spornega osnutka ustave so se poslanci stepli že prejšnji četrtek.

Kot so poročali turški mediji, naj bi bila poškodovana po ena poslanka iz prokurdske HDP in vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP).

Prepir se je zgodil po tem, ko se je neodvisna poslanka Aylin Nazliaka z lisicami priklenila na mikrofon na govorniškem odru in ga ni želela zapustiti več kot eno uro v protestu proti ustavnim spremembam.

"Priklenila sem se za stojalo, da rečem ne diktatu enega moškega, da nasprotujem razveljavitvi republiških vrednot in protestiram proti parlamentu, ki bo vklenjen s to novo revizijo ustave," je dejala Nazliaka.

Člani AKP so jo skušali odstraniti, vendar so se ji v bran postavili poslanci HDP in republikanske CHP. Poslanci so se nato začeli tepsti in brcati.

Invalidnega poslanca CHP Safaka Paveya so vrgli po tleh, vendar so mu nato kolegi pomagali vstati. "Napadli so nas. Bilo je, kot da se jim je zmešalo. Napad nakazuje, kaj nas čaka, ko bo ustava sprejeta," je dejal Pavey.

Atene, parlament | Avtor: EPA EPA

Turčija je v nedeljo zvečer naredila ključni korak k širitvi pristojnosti predsednika, saj je parlament v Ankari v prvem branju podprl še dva zadnja člena sporne nove ustave.

Od srede pa poteka drugo branje, predvidoma v petek zvečer bodo odločali še o zadnjem od 18 členov novega osnutka ustave, nato pa še o skupnem paketu ustavnih sprememb. Do sedaj so nekaj členov že sprejeli.

Predlagane ustavne spremembe bodo Turčiji prinesle predsedniški sistem, med drugim bo predsednik imenoval in odstavljal ministre. Prvič v zgodovini sodobne Turčije nameravajo odpraviti položaj predsednika vlade. Namesto njega bodo Turki dobili vsaj enega podpredsednika, morda tudi več.

Nova ustava naj bi nadomestila temeljni zakonik, oblikovan po vojaškem udaru v Turčiji leta 1980. Po mnenju kritikov gre za del prizadevanj predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, da si v svojih rokah po spodletelem julijskem puču nagrabi vso oblast. Erdogan in AKP pa trdita, da bo predsedniški sistem Turčijo postavil ob bok državam, kot sta Francija in ZDA, potreben pa naj bi bil za učinkovito vladanje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Boris Odreitz 15:07 20.januar 2017.

    uuf to so samo sanje da bog da da se uresničile pa seveda vse iz ustavnega sodišča !

  • allstarr111 13:37 20.januar 2017.

    kako bi tele naše politike (vse do zadnjega) nekak nahecali da je fajn in sploh cool iti na izlet v severno korejo, še prej bi pa KIM-u plačal par miljonov da jih pozaklene in vrže ključ stran, tro bi bil ...prikaži večil daleč najbolje investiran denar, za prihodnost se gre bi lahko rekli :)

  • jakec1575 10:51 20.januar 2017.

    naš borči se pa slika z erdoganom. izdajalec.