Slovenija
22 ogledov

Poslanci soglasno odpravili zemljiški dolg

Državni zbor Anže Petkovšek
Zemljiški dolg so izkoristili številni padli tajkuni in z njim zaščitili svoje premoženje pred zasegom. Uporabili so ga tako Igor Bavčar, Hilda Tovšak, kot Ivan Zidar in Dušan Črnigoj.

Državni zbor je danes z 82 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo stvarnopravnega zakonika, ki jo je v proceduro vložila DL in ukinja institut zemljiškega dolga. Ta se je v zakonodaji znašel za zavarovanje terjatev, vendar pa se je po mnenju DL v praksi izkazal kot možnost zlorabe za tiste, ki imajo dolgove, tudi do države.

Že na seji odbora DZ za pravosodje, ki je bila 8. oktobra, so vse poslanske skupine izrazile podporo noveli stvarnopravnega zakonika. Novela je naletela tudi na pritrdilen odziv vlade. Po besedah vodje poslanske skupine DL Riharda Branislja je bil institut zemljiškega dolga v zadnjem času pogosto zlorabljen.

Matični odbor je sicer vladi predlagal, da v roku dveh mesecev v zakonodajni postopek vloži zakonske rešitve, s katerimi bo mogoče preprečiti tudi zlorabe instituta zemljiškega dolga v tistih primerih, ko je ta že ustanovljen. Odbor je vladi tudi predlagal, da v roku enega meseca v zakonodajni postopek vloži novelo zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora.

Komentarjev 1
  • privat 11:35 25.oktober 2013.

    novi davek so sprejeli le zato ker pričakujejo večjo količino neplačanih davkov od malih ljudi...če bi hoteli pravico bi to naredili že pred desetletjem. Cilj je oropati male ljudi in omogočiti lagodno življenje debelim zavaljenim senilcem!