Slovenija
92 ogledov

Poslanci uzakonili odpoklic županov

volitve županske, župan Anže Petkovšek
Državni zbor je včeraj sprejel novelo zakona o lokalni samoupravi, ki volivcem in volivkam daje možnost odpoklica župana med njegovim mandatom. Podporo noveli so izrekli poslanci SMC, DeSUS in ZL, proti pa so bili njihovi poslanski kolegi v SD, SDS in NSi. Uroš Lubej, eden od pobudnikov

"Nad funkcionarjem bi morala viseti neka grožnja odpoklica. Prepričan sem, da bi si v tem primeru privoščili manj netransparentnih in koruptivnih dejanj," je za naš portal pred dobrima dvema letoma, tik pred županskimi volitvami, poudaril sopredsednik stranke Solidarnost Uroš Lubej. Slovenski javnosti je poznan kot soustanovitelj Odbora Vseslovenske ljudske vstaje, enega glavnih motorjev ljudskih vstaj, ki so potekale od decembra 2012 naprej.

Že takrat je na spletu s somišljeniki zastavil peticijo, s katero so podpisniki zahtevali, da državni zbor z ustavno in/ali zakonsko spremembo prizna pravico volilk in volilcev, da sprožijo inštrument ljudske nezaupnice, s katero bo omogočen odpoklic poslanca oziroma župana. Peticijo je podpisalo 30 tisoč ljudi, Lubej jo je odnesel v državni zbor.

To niso bili prvi napori v smeri odpoklica poslancev ali županov, Gregor Virant je že znotraj Janševe vlade napovedal spremembe v tej smeri, vendar takrat ni bilo zadostne podpore.

"Gre za uresničitev ene od temeljnih zahtev vstajniškega gibanja. Politiki so sicer potrebovali kar štiri leta, da so predlog realizirali, pri čemer so poslanci ostali zaščiteni kot kočevski medvedje," je danes za naš portal komentiral Uroš Lubej. Pred štirimi leti so namreč v peticiji o ljudski nezaupnici zahtevali ne le možnost odpoklica župana, pač pa tudi možnost odpoklica poslancev ter možnost odpoklica celotnega državnega zbora - v primeru, da izgubi nezaupanje ljudstva.

Kako bomo lahko odpoklicali župana

Novela zakona o lokalni samoupravi določa, da lahko občani odpokličejo župana enkrat med mandatom, in to v obdobju po preteku 12 mesecev od dneva nastopa mandata in najkasneje 12 mesecev pred potekom mandata, če so izpolnjeni z zakonom določeni pogoji glede števila volivcev v občini, ki podprejo pobudo, zahtevajo glasovanje o odpoklicu in se udeležijo glasovanja.

Število podpisov podpore zahtevi za odpoklic župana je po noveli odvisno od števila prebivalcev v občini tako, da odstotek volivcev, ki naj zahtevo podprejo, pada od 30 odstotkov v občini z do 5000 prebivalci do deset odstotkov volivcev v občini z več kot 100.000 prebivalci.

Odločitev volivcev za odpoklic župana je sprejeta, če se glasovanja udeleži več kot 90 odstotkov števila volivcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, in če za odpoklic glasuje večina volivcev, ki so glasovali.

Župani naj bi predlagali veto

V Skupnosti občin Slovenije sicer navajajo, da temu, da bi volivci imeli možnost odpoklicati župana, če z njegovim delom niso zadovoljni, v svojem bistvu ni moč nasprotovati, a dodajajo, da se v Sloveniji "še tako dobre rešitve izjalovijo", poroča STA. "Ostaja namreč bojazen za možnosti zlorab zaradi osebnih interesov posameznikov ali interesnih skupin znotraj občine, vse do možnosti političnega obračunavanja," navajajo. Ob tem dodajajo, da je lokalna samouprava eden redkih dobro delujočih sistemov. "In predlog odpoklica župana ga lahko v osnovi zamaje, zato temu nasprotujemo," so zapisali v stališču, s katerim so seznanili tudi državni svet in državni zbor.

Podobno menijo v Združenju občin Slovenije (ZOS), kjer opozarjajo, da "je sistem odpoklica izredno težko oblikovati na način, da ta ne bi bil predmet političnih zlorab vsakokratne opozicije v občinskem svetu oziroma nezadovoljnih skupin občanov, ki jim niso po volji aktualne odločitve županov, sploh v času obubožanih občinskih proračunov".

"Zakon je treba domisliti, ne pa da se zaradi nekaj primerov sesuva celoten sistem lokalne samouprave," je dejal predsednik ZOS in župan Pivke Robert Smrdelj. Kot je napovedal, bodo o novi zakonodajni ureditvi spregovorili tudi na današnji seji predsedstva združenja, sam pa pričakuje, da bodo oblikovali tudi poziv državnemu svetu, naj na novelo zakona vloži veto, še poroča STA.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar praufo
    praufo 12:01 19.december 2016.

    po sedanji ureditvi je župan pravzaprav komunalec, skrbi zato, da je občina komunalno urejena, ima svojega direktorja komunale, ima nek budžet za ceste, za kanalizacijo, za praznično osvetljavo, in to je to ... če je pameten se z vsakim dobaviteljem ...prikaži večm zmeni za provizijo ... in to je to, ne vem kaj se bo spremenilo , če boste odpoklical župana, bo novi mogoče drugačen

  • Avatar praufo
    praufo 11:53 19.december 2016.

    zgleda, da ima demokracija luknje v svojem sistemu ... fajn bi blo dobit hudo sposobnega, brihtnega, pametnega in ne preveč požrtega vladarja (demokratično izvoljenega)... če je to cilj in če se približujemo cilju, smo mogoče na pravi poti ... demokracija ...prikaži več je lahko huda džungla, ... ampak nekateri se spoznajo in to hudo dobro ... in potem se izkaže razočaranje po volitvah ... pomislite - izumitelj demokracije je že vedel zakaj jo je izumil

  • Marija Krajnc 16:13 17.december 2016.

    Lubej zakaj udarjaš po županih in ščitiš poslance in tako vlado, katera nas uničuje in naše otroke.... kdaj bomo lahko imeli odpoklic vlade ??? To rajši uredi če ti je kaj za Slovenijo, ne pa da si takrat ko je ...prikaži večje bil Janša na vladi krulil po ulici.. Se zavedaš , da si to ti kriv , da so sedaj naši otroci lačni in da imamo toliko migrantov po Sloveniji...