Slovenija
328 ogledov

Poslanec noče sindikata

Iztok Podkrižnik, lastnik podjetja in poslanec, se je na črni listi Skeia znašel Žurnal24 main
Spor. Poslanec Iztok Podkrižnik (SDS) sindikaliste ovira pri ustanovitvi sindikata v lastnem podjetju.

“Pri komuniciranju z nekaterimi podjetji imamo velike težave,” trdi Branko Amon, sekretar regijske organizacije Skei Velenje, in ob tem izpostavi težave podjetja Podkrižnik iz Ljubnega ob Savinji.

Lastnik tega podjetja je poslanec državnega zbora Iztok Podkrižnik iz stranke SDS. “Ravno to, da je poslanec in da ne dovoli, da bi v lastnem podjetju formalno organizirali sindikat, se mi zdi absurd. Zato razmišljamo, da bi zaradi oviranja dela sindikata proti njemu vložili ovadbo,” pove Amon.

Na črni listi

Miren, a situiran. Iztok Podkrižnik se je znašel tudi na tako imenovani črni listi delodajalcev na spletni strani Skeia.

“Tam je, odkar je poslanec, kot da bi bili najslabši delodajalci. Pa nismo, saj se držimo vseh zakonov,”
pravi žena poslanca SDS.

“Nikakor ni tipičen predstavnik stranke, saj je miren, nikoli ne razpravlja in se ne razburja, vozi pa mercedesa S, kar kaže na to, da je dobro situiran,” pravijo o njem kolegi v DZ.

Trudijo se tri leta
Kot poudarja, so sindikat v podjetju Podkrižnik formalnopravno ustanovili decembra 2007 in imeli kar nekaj zainteresiranih članov.

“Šele februarja lani se nam je uspelo prvič sestati z vodstvom, ki pa za to ni izkazalo nikakršne pripravljenosti. Še več, gospod Podkrižnik (Iztok, op. p.) mi je dejal, da bo zelo težko sprejel, da bi mu kdorkoli v podjetju kaj diktiral in ukazoval. Vse od takrat jim pošiljamo apele, prošnje, dopise, a odziva ni,” pravi Amon.

Vsak se lahko odloči sam
O razlogih za včlanitev v sindikat in proti njej smo poizvedovali tudi med zaposlenimi v podjetju. Vir, ki je želel ostati anonimen, nam je dejal, da jih je po triletni agoniji, ko organizacija ni zaživela, vse minilo.

“Plače pa za zdaj dejansko prejemamo redno, na srečo imamo tudi dovolj dela. Ne nazadnje pa se lahko vsak sam odloči, ali bo član sindikata,” pove eden od zaposlenih.

Primitivni dopisi
“Če so sindikalisti tako modri možje, naj rešijo kakšno podjetje, ne pa da samo govorijo. Priznam, z njihovimi mnenji in načinom se velikokrat ne strinjam,” pravi Petra Podkrižnik, poslančeva žena in direktorica družinskega podjetja, ki vse očitke, da je pri njih karkoli narobe, ker nimajo sindikata, zavrača.

“Obstajamo 25 let, delamo s svetovnimi korporacijami, zaposlujemo 85 ljudi, ki redno prejemajo plače, malice in regres, ter nimamo težav z minimalnimi plačami,” našteva.

“Res pa je, da smo vsakomur povedali, da če komu kaj ni všeč, lahko tudi gre. Saj ni nihče v nič prisiljen. Naš vodja proizvodnje je član sindikata, pa ne vem niti katerega, ker me to sploh ne zanima. Če nastane kakšna težava, jo v firmi tudi rešimo. Na dopise s primitivno vsebino, kakršne pošilja Amon, pa ne nameravam odgovarjati,”
pojasni Podkrižnikova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.