Slovenija
201 ogledov

Poslanka Bojana Muršič zaradi "flis jopic" ne bo obsojena

Bojana Muršič, Dejan Židan Saša Despot
Afera, v katero se je z nakupom flis jopic za občinski denar zapletla poslanka SD Bojana Muršič, je dobila epilog. Poslanki, ki je vrnila denar, ne bo potrebno pred sodnika.

Zaradi spornega naročila flis jopic za stranko iz proračuna občine Ruše se je poslanka Bojana Muršič znašla v predkazenskem postopku. Afera se je zanjo ugodno zaključila, saj je mariborski tožilec, ki je zahteval preiskavo, na koncu umaknil zahtevo za preiskavo, zaradi česar je Okrožno sodišče v Mariboru, izdalo sklep o zavrženju zahteve za preiskavo.

S tem je primer dobil tudi epilog, saj se poslanki v tem primeru ne bo treba zagovarjati pred sodiščem. Odločitev, ki je bila sprejeta že konec lanskega leta, je pravnomočna.

Začasna vodja tožilstva v Mariboru Januša Kušar Rotman je za Žurnal24 pojasnila, da tožilec zahtevo za začetek sodne preiskave umaknil po opravljenih zaslišanjih. "Povzročena škoda je bila neznatna. Ta je znašala 341,13 evra, a je na koncu poravnala celoten znesek računa v višini 642 evrov, poleg tega pa je 1000 evrov nakazala še v dobrodelne namene Rdečemu križu," je odločitev pojasnila začasna vodja tožilstva v Mariboru Januša Kušar Rotman in dodala, da je poslanka, ki prej ni bila še nikoli kaznovana, dejanje obžalovala.

Tožilec, ki je primer vodil, je poslanko in še eno osebo sicer sumil zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in suma ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Poslanka in nekdanja občinska svetnica Občine Ruše je namreč z naročilnico svetniške skupine SD Ruše naročala pisarniški in potrošniški material v vrednosti 641,88 evra, po pregledu kodnih številk pa se je izkazalo, da gre poleg pisal še za 30 jop iz flisa v vrednosti 341,13 evra. S tem je kršila pravilnik o porabi proračunskih sredstev.

Kot poslanka je Bojana Muršič sicer v določenih primerih upravičena do imunitete, a se ji je ob zahtevi tožilca po sodni preiskavi odrekla sama, še preden bi ji jo državni zbor odrekel.

Poslanka je zaradi spornega nakupa flis jopic z denarjem Občine Ruše odstopila z mesta podpredsednice DZ in občinske svetnice Občine Ruše, želela pa je še ostati poslanka. V javnem pismu je poslanka že lani zapisala, da "obžaluje, da je v zvezi z naročilom in porabo sredstev svetniške skupine SD Ruše zavajala javnost, medije in stranko SD, za kar se vsem iskreno opravičuje".

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • mirror 07:12 09.junij 2017.

    Se strinjam in opravičujem. Nisem dobro prebral komentarja.

  • mirror 07:10 09.junij 2017.

    V pravih demokratičnih državah taka oseba nikoli več ne bi bila poslanka v DZ.

  • macola 00:08 09.junij 2017.

    A ti srbin si še kar tu? Rabiš nepovratno do Beograda?