Slovenija
31 ogledov

Poslanski DA šolski prehrani

prehrana Anže Petkovšek
Brezplačno malico bo dobilo 88.000, brezplačno kosilo pa 14.000 osnovnošolcev. Polna subvencija tudi za 13.300 srednješolskih malic.

Poslanci in poslanke so sprejeli predlog zakona o šolski prehrani ter obe dopolnili, s katerimi bodo omogočili razdelitev dodatnih 23,7 milijona evrov, ki jih je ob sprejemanju proračunskih dokumentov za šolsko prehano v prihodnjih dveh letih zagotovil državni zbor.

Svoj predlog je najprej vložila skupina opozicijskih poslancev s prvopodpisano Andrejo Črnak Meglič (SD), nato pa še vlada. Čeprav je še ob obravnavi na matičnem odboru minuli teden kazalo, da stališč ne bodo uspeli zbližati, so nazadnje vendarle našli kompromisno rešitev.

SD: Popravek napake

Črnak Megličeva je namreč danes ugotavljala, da sedanji predlog povzema ključne vsebinske rešitve, ki so jih tudi sami zapisali v svojem predlogu. Poudarila je, da pri tem vprašanju ne gre za prestiž, ampak za skupno spoznanje, da je treba škodo, ki je bila na tem področju povzročena v zadnjem letu, čim prej popraviti. Kot je opozorila, je lakota otrok za moderno socialno državo nesprejemljiva.

Majda Potrata (SD) pa je poudarila, da ob sprejemu in podpori tega zakona v SD ne izrekajo "nobenega posebnega velikega veselja, ker bi odgovorna in pametna vlada poskrbela, da takega zakona ne bi bilo treba sprejemati na vrat na nos".

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za izobraževanje Mojce Škrinjar predlagani zakon o šolski prehrani na sistemski način ter bolje in pravičneje ureja prehrano v šoli, predvsem pa zajema več otrok.

V novem zakonu je po besedah državne sekretarke pravica do subvencionirane prehrane vezana na že pridobljeno pravico do otroškega dodatka, krog upravičencev pa se s tem precej razširi, saj je upravičencev do otroškega dodatka neprimerno več, kot je upravičencev do subvencije za šolsko prehrane.

Brez posebnih vlog

Predlog tako širi stoodstotno subvencijo malice tudi v peti razred otroškega dodatka, kar pomeni, da bo do brezplačne malice upravičenih približno 88.000 učencev osnovnih šol. Dodatnim 14.000 učencem, ki so glede na družinski dohodek uvrščeni v prvi razred otroškega dodatka, pa omogoča pridobitev stoodstotne subvencije za kosilo.

Predlog omogoča polno subvencijo za malico tudi 13.300 dijakom do vključno četrtega razreda otroškega dodatka. Do delne subvencije v višini 70 odstotkov cene malice bo upravičenih 12.200 dijakov (peti razred otroškega dodatka), v višini 40 odstotkov cene malice pa 8800 dijakov (šesti razred otroškega dodatka).

Zakon omogoča pridobitev subvencije tudi polnoletnim dijakom, ki nimajo več otroškega dodatka, so pa prejemniki državne štipendije. Ureja pa še pravico do subvencije malice mladostnikom, ki bivajo v zavodih za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami in se šolajo izven njih.

Komentarjev 5
  • Kika 07:45 29.december 2012.

    Tisti, ki nimajo, gotovo ne mečejo po kontejnerjih, tisti, ki imajo, se pa pač obmetavajo s hrano, ker verjetno nimajo pravega odnosa do nje. Mislim pa, da ne gre pavšalo metati vse v isti koš - zdaj bo pa hrana ...prikaži več ležala vsepovsod, ležala bo tudi v trebuščkih tistih, ki si jo težko privoščijo.

  • Scott 01:34 29.december 2012.

    Torej bo sedaj še več hrane po šolskih kontejnerjih(ne le tistih za biološke odpadke)in čistilke bodo pobrale še več kosov hrane(kruh,pecivo,kosi sadja...)na najrazličnejših mestih po šoli.? Je kriva sitost(podatki kažejo,da imamo veliko preveč otrok predebelih)ali vzgoja doma?

  • Kika 19:47 28.december 2012.

    Zdaj, ko je "ulica" malo pokazala, kaj si misli o vladi, le-ta hiti popravljati vtis. Žalostno, da ne razumejo, da bi dobre stvari morali že v osnovi početi, ne le, ko jim gori pod nogami! Pfuj in pfej!