Šport
56 ogledov

Poslavlja se od aktivnega plezanja

Maja Vidmar je tokrat osvojila peto mesto. Žurnal24 main
Slovenska športna plezalka Maja Vidmar, ki je bila leta 2007 skupna zmagovalka svetovnega pokala, se bo v nedeljo v Škofji Loki še zadnjič podala v tekmovalno smer na domači steni.

Dolga leta najboljša slovenska športna plezalka se je s plezanjem začela ukvarjati v plezalnem klubu Škofja Loka, že leta 2000 pa je postala skupna zmagovalka evropskega mladinskega pokala. Svojo nadarjenost je potrdila dve leti pozneje, ko je v Italiji dosegla prvi finale na tekmah za svetovni pokal in prav tako prvo medaljo v svetovnem pokalu - srebrno v l'Aprici. Leta 2005 je v Šanghaju prvič zmagala na tekmah za svetovni pokal.

Zelo uspešna je bila tudi na domačih tleh, saj je leta 2006 prvič slavila na domači tekmi za svetovni pokal v Kranju, kjer je zmagala tudi leta 2007. Sicer pa je bilo 2007 njeno leto, saj je s šestimi zaporednimi zmagami, česar ni presegla še nobena druga tekmovalka, postala zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala. V svoji bogati karieri je Škofjeločanka zbrala 12 zmag na tekmah za svetovni pokal, 35 stopničk, dve medalji s svetovnega prvenstva ter enkrat prvo, dvakrat drugo in dvakrat tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Izberite najlepšo športnico v Sloveniji. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Vidmarjeva je od začetka pa do leta 2009 trenirala pod vodstvom Romana Krajnika, trenerja in selektorja slovenske reprezentance v športnem plezanju.

"Leto 2007 je bilo zagotovo vrhunec moje kariere. Načrt treninga, ki ga je pripravil Roman Krajnik, in moja močna volja po napredovanju in doseganju zastavljenih ciljev sta bila pravi recept za uspeh. Poleg dobrih treningov se je tudi na tekmah poklopilo. Padla sem v tekmovalni oziroma zmagovalni ritem in nizala zmago za zmago, z zadnjo tekmo v Kranju sem tako nanizala šest zaporednih zmag na tekmah za svetovni pokal in si priborila pokal za skupni naslov. Za darilo in piko na i pa sem od svojih najbližjih dobila še Roxy, mopsa, ki sem si ga vedno najbolj želela," je spomin na zmagovito leto 2007 obudila Vidmarjeva, ki kljub slovesu od tekmovanj še ni rekla zadnje besede v športnem plezanju.

"Moji načrti so seveda plezalni, plezalni v širšem pomenu, ne le tekmovalni kot prej, saj me zanima predvsem skala, odkrivanje novih plezališč, novih krajev, od športnoplezalnih smeri do več raztežajnih, vleče me v balvane pa tudi v hribe ... Skratka v plezanje, kjer najbolj zaživim in kjer ne zmanjka izzivov! S svojimi dolgoletnimi tekmovalnimi izkušnjami pa bi rada mlajšim pomagala na poti do uresničitve njihovih sanj in pri izpolnjevanju plezalnih ciljev."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.