Slovenija
201 ogledov

"Poslovanje E-Gradnje nenavadno"

Zoran Janković, Damijan Janković Mediaspeed.net
Hrvaški časnik Jutarnji list v današnji številki razkriva posle ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegovih sinov na Hrvaškem.

Kot navaja, je poslovanje zagrebškega podjetja E-Gradnja, ki je v lasti županovega sina Damijana, milo rečeno, nenavadno. Čeprav ima v imenu besedo "gradnja", pa je družba E-Gradnja registrirana za posredovanje v trgovini, trgovino na drobno in debelo ter popravila motornih vozil, navaja zagrebški časnik. Podjetje Electa, ki je v središču korupcijskega škandala, v katerega naj bi bila vpletena družina Janković, je 95-odstotni lastnik družbe E-Gradnja, preostalih pet odstotkov pa ima v lasti Damijan Janković.

Kaj zares dela to podjetje, je težko razbrati. Kot dodaja časnik, nima E-Gradnja nobenega zaposlenega, le leta 2007 je bila zaposlena ena sama oseba, in sicer Damijan Janković, ki je hkrati direktor. Kljub temu pa podjetje vsako leto ustvari izgubo, v zadnjih petih letih približno pet milijonov kun (660.000 evrov). Poslovanje je kaotično, poudarja časnik in pojasnjuje, da so sicer osnovi kapital družbe povečali z začetnih 20.000 kun (2670 evrov) na 12,9 milijona kun (1,72 milijona evrov).

"V preteklih petih letih niso nikoli imeli več kot 320.000 kun (42.600 evrov) prihodkov, stroški pa so znašali okoli milijon kun (133.000 evrov). Zaradi takšnega stanja niso plačali ne ene same kune davka od dobička," piše časnik.

Stanje se je občutno izboljšalo lani, ko je na račun podjetja prišlo 15,1 milijona kun (dva milijona evrov), saj je bilo pred tem na njem ponavadi le 5000 do 50.000 kun (med 660 in 6660 evrov).

E-Gradnja je, kot da ne bi obstajala, razen v finančnih poročilih. Ni sledi o nobenem poslu, piše časnik, ki se sprašuje, ali ne gre zgolj za podjetje, ki služi kot krinka za sumljive finančne transakcije.

"O tem priča tudi sled denarja Jankovićevega sumljivega poslovanja," trdi časnik. Kot pojasnjuje, je E-Gradnja podjetju Electa, okrog katerega se zožuje obroč preiskave slovenske policije, lani plačala 723.000 kun (36.400 evrov), ni pa znano, zakaj.

A če E-Gradnja ni dejavna na hrvaškem trgu, pa Electa, ki jo je leta 1990 ustanovil Zoran Janković in zatem prodal sinovoma, je. Opravljali so številna dela na Hrvaškem, posebej v Istri. Jutarnji list ob tem povzema izjavo Zorana Jankovića, da ni lastnik nobenega podjetja, ni pa želel pojasniti poslovanja podjetja E-Gradnja na Hrvaškem.

Na hrvaški policiji so za zagrebški časnik povedali, da zaenkrat niso prejeli nobenih vprašanj slovenskih kolegov v zvezi s preiskavo, v okviru katere so obiskali tudi Jankovića.

Komentarjev 7
  • privat 08:15 30.september 2012.

    Halooo policija...kaj ni že čas da nekaj naredite bebci nesposobni!! Srbski bedaki se že smejejo Slovenski inteligenci..

  • Veteran 22:04 29.september 2012.

    Tudi tukaj je nemogoče izraziti mnenje proti Jankoviću, pokvarjeno novinarstvo!!!

  • KLOBO 15:17 29.september 2012.

    Predsednica Martina !! jaz bi ti kar v žaklju prinesel nekaj denarja, ker v slovenske banke ne zaupam! Počakaj danes zvečer pred "Prešernom", pridem s zeleno samokolnico !