Avto
121 ogledov

Posnetek goltanja vode, ki je postal hit

Cisterna in beton Tarmac/Youtube
Si predstavljate, da bi tudi v hudem nalivu vedno vozili po suhi cestni površini? Nekaj takšnega omogoča posebna zvrst betona, ki dobesedno pije vodo. Ogromne količine vode.

Podjetje Tarmac iz Velike Britanije je iznašlo posebno mešanico izredno vpojnega materiala, ki je sposobno odvajanja velikih količin vode s površja. Beton z imenom Topmix Permeable ima zgornjo plast porozno, da lahko v prvih 60 sekundah vsak kvadratni meter absorbira kar 4.000 litrov vode, nato pa v povprečju še po 600 litrov na minuto. 

Voda, ki iz površja takoj ponikne, se nato pri naslednji plasti odvaja proti sistemu klasičnega meteornega cevovoda.

Tip "premočjivega" betona sicer ni povsem novost in je znana že okoli pol stoletja, vendar se ga je doslej uporabljalo za spodnje plasti, nikoli za površje. Dosežek družbe Tarmac je prav v tem, da so sedaj izdelali tip, ki je namenjen površini.

Ima še druge dobre lastnosti, saj omogoča dokaj enostavno zbiranje meteorne vode za naknadno rabo, v poletnih vročih mesecih pa je zaradi vode pod njim tudi precej hladnejši. Ima pa tudi slabo lastnost, to je, da je neodporen na zmrzal, poroča Science Alert. V Sloveniji ga tako žal za zdaj ne gre pričakovati.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • zdrej 11:38 01.oktober 2015.

    Problem bi lahko nastal tudi pri nesrečah z nevarnimi snovmi. Sedaj se olje popivna in odstrani, v tem primeru, pa bo lahko šlo dol v asfalt/drenažo/podtalnico. Vsekakor pa se bo to zgodilo pri zelo viskoznih tekočinah (bencin, ...)

  • Avatar skeptik
    skeptik 11:15 01.oktober 2015.

    Preberi zadevo do konca: "ma pa tudi slabo lastnost, to je, da je neodporen na zmrzal, poroča Science Alert." ;)

  • YaKo 11:09 01.oktober 2015.

    kaj pa ko ta voda zmrzne in se ponovno stali?