Slovenija
206 ogledov

Posočje: Mineva 40 let od uničujočega potresa

Posledice potresa v Posočju Žurnal24 main
V začetku maja bo minilo 40 let od rušilnega potresa, ki je ob več popotresnih sunkih močno prizadel severozahodni del Slovenije, še huje pa sosednje območje Italije, kjer je terjal skoraj tisoč življenj

Potres z magnitudo 6,5 je tla stresel 6. maja 1976 ob 21. uri, čutili pa so ga prebivalci več držav v polmeru skoraj 600 kilometrov. Žarišče je bilo deset kilometrov pod površjem v italijanski Furlaniji.

V Sloveniji ni bilo smrtnih žrtev, v sosednji Furlaniji pa je terjal številna življenja. Umrlo je 989 ljudi, veliko je bilo ranjenih. Gmotna škoda je bila ogromna; Italija je iz državnega proračuna za obnovo namenila preračunano iz takratnih lir kar devet milijard evrov, skupaj z ostalimi viri pa so za obnovo porabili okrog 18,5 milijarde evrov.

Čeprav so potres čutili prebivalci v celotni Sloveniji, je povzročil gmotno škodo predvsem v Posočju. Najbolj so bile prizadete vasi v Breginjskem kotu, v sedanji občini Kobarid. V Breginju, Ladri, Smasti, Trnovem in Srpenici je po 6. maju ostalo brez strehe nad glavo več kot 80 odstotkov prebivalcev.

Jeseni sledil močan popotresni sunek

Majskemu pa je 15. septembra sledil še en močan potresni sunek z magnitudo 5,9, ki je povzročil precej dodatne škode. Žarišče je imel nekoliko severneje v Italiji in bližje našim krajem. Medtem ko je prvi potres dosegel največje učinke med 9. in 10. stopnjo na 12-stopenjski evropski potresni lestvici, so učinke drugega ocenili na 9. stopnjo.

Številne objekte, ki jih niso utegnili sanirati po majskem potresu, je septembrski dokončno porušil. Skupno število povsem uničenih objektov v Sloveniji je tako naraslo na okoli 4000. Poleg tega je bilo poškodovanih še okoli 12.000 zgradb.

Ljudje so bili zaskrbljeni zaradi bližajoče se zime in številnih popotresnih sunkov. Od prvega potresa pa do konca oktobra so se tla namreč zatresla še več kot 500-krat.

Breginj, gručasta vas, po kateri je dobil ime Breginjski kot, je pred potresom je veljal za biser značilne beneško-slovenske arhitekture s statusom spomenika prve kategorije. Potres je stari del kraja skoraj povsem uničil. Ostale so le tri hiše kot spomin na edinstveno beneško-slovensko arhitekturo.

V spomin več dogodkov

V spomin na potres bodo v občini Kobarid in sosednji Benečiji pripravili več dogodkov, od pohodov, predavanj in delavnic do okroglih miz, večinoma v maju. Osrednja slovesnost v spomin na potres bo 6. maja ob 20. uri v Breginju. Zadnji majski vikend pa bo v Breginju tudi reševalna vaja s prikazom reševanja v primeru potresa.

Podobno reševalno vajo pripravljajo tudi na italijanski strani. Potekala bo 7. maja v Reziji, med 12. do 18. septembrom pa bodo predstavniki Civilne zaščite iz Slovenije, Italije, Avstrije in Hrvaške v Furlaniji-Julijski krajini izvedli skupno čezmejno vajo za primer potresa. Vaja bo potekala v Pordenonu, Osoppu in Gradišču ob Soči.

Po besedah vodje službe za mednarodne in evropske zadeve Uprave RS za zaščito in reševanje Milene Dobnik Jeraj bo Slovenija v skupni vaji sodelovala z enotami gorske in jamarske reševalne službe ter enotami za iskanje in reševanje oseb iz ruševin.

Potresno območje v Furlaniji naj bi ob obletnici potresa, 6. maja, obiskal tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.